BEOGRAD – Ministar trgovine Srbije, Rasim Ljajić izjavio je danas da sutra očekuje dodatnu isporuku iz Kine 2,9 miliona maski za zaštitu od korona virusa.

Ministar je na televiziji N1 kazao da će 2,5 miliona maski biti u apotekama čime će se, uz maske iz domaće proizvodnje, smiriti nestašica na tržištu.

Rekao je da je cena maski od 120 dinara obezbedjena zahvaljujući angažovanju sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pošto je naveo da, na primer, u Turskoj na tržištu nema maski i zabranjen je njihov izvoz i da ni drugde na Balkanu nema dovoljno maski, Ljajuić je ocenio da je u Srbiji bolje. “Nije za utehu, ali činimo sve da opreme bude u dovoljnim količinama”, kazao je Ljajić.

Na tržištu ima i jeftinijih, pamulnih maski domaće proizvodnje, koje mogu da se peru, ali ministar je ukazao da su podeljena mišljenja struke o tim maskama.

Govoreći o drugim temama, Ljajić je naveo da je inspekcija reagovala u 27 slučajeva zbog zloupotrebe u trgovini, podsetio da su marže ograničene na nivo od pre 5. marta i rekao da kazne za pravna lica idu i do dva miliona dinara.

Sredstva za higijenu, rekao je Ljajić, teško je ;kupiti i u drugim zemljama i dodao da će narednih dana biti pokrenuta proizvodnja kako bi se bolje snabdelo tržište.

“Gledaćemo da i kroz uvoz i domaću proizvodnju bude dovoljno sredstava. Svuda u svetu je deficit istih proizvoda”, rekao je ministar.

Beta