NOVI PAZAR – Ministar prosvete Mladen Šarčević obavezao je dopisom školski odbor Osnovne škole “Avdo Medjedović” u Novom Pazaru da raspiše novi konkurs za izbor direktora jer sa “imenovanim vršiocem dužnosti direktora Safetom Smailovićem nije zaključio ugovor o radu i uveo ga u mandat”, objavio je danas radio Sto plus.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmina Curić izjavila je da dopisom Ministarstva nije osporena zakonitost sprovedenog konkursa na kojem je za direktora izabran Zahir Gudžević i da je “protivpravno imenovanje bilo kakvog vršioca dužnosti direktora, kao i raspisivanje novog konkursa”.

“Bošnjačko nacionalno veće ovakve postupke tumači kao pravno nasilje, pritisak i pokušaj uskraćivanja prava na obrazovanje na maternjem, bosanskom, jeziku pripadnika bošnjačkog naroda u školi koja je proglašena školom od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu”, kazala je Curić.

U medjuvremenu, radiju Sto plus se prethodnih dana javilo nekoliko nastavnika i roditelja dece koja pohadjaju školu “Avdo Medjedović” tvrdeći da u školi nema grejanja, kao i da zaposleni nisu primili platu.

“Sve su to posledice ovakvog odnosa Ministarstva prosvete prema školi i školskom odboru. To su sve mehanizmi i pritisci pravnog nasilja nad Bošnjacima i imamo još posledica prouzrokovanih neimenovanjem direktora”, rekla je Curić.

Problem u toj školi nastao je kada je ministar prosvete za vd direktora te obrazovne ustanove imenovao Safeta Smailovića, nastavnika koji nije učestvovao u konkursu i nije zaposlen u toj školi.

Smailoviću, koji je član Stranke pravde i pomirenja (SPP), grupa roditelja i nastavnika onemogućila je ulazak u prostorije škole i stupanje na dužnost, optužujući Ministarstvo prosvete i Šarčevića za kršenje zakona i nepoštovanje rezultata konkursa.

Kako je prethodni direktor Ahmedin Djerlek, kadar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, penzionisan, škola je nekoliko nedelja bez rukovodstva, što je prouzrokovalo brojne probleme u njenom funkcionisanju.

Na poslednjoj sednici Skupštine Novog Pazara usvojen je zahtev SDA Sandžaka da se Ministarstvu prosvete uputi zaključak kojim se od ministra traži da po hitnom postupku imenuje direktora, a na osnovu zakona i rezultata konkursa raspisanog početkom godine.

Raspravu po toj tački dnevnog reda obeležila je oštra polemika odbornika SPP i SDA Sandžaka, kao i optužbe šefa odborničke grupe Sandžačke demokratske partije Muamera Bačevca da ih je SDA Sandžaka “ucenila” da izglasaju zaključak.

Beta