NOVI PAZAR – Predstavnice Etno mreže i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kao i članice Udruženja Pazarski bazar rukotvorina primio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa ciljem da lokana samouprava bude saradnik u realizaciji projekta očuvanja i zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg kraja. Dogovoreno je da se krajem jula u Novom Pazaru organizuje tkačka kolonija.

Pazarski bazar rukotvorina deo je Etno mreže a članice novopazarskog udruženja već su učestvovale na brojnim tkačkim kolonijama širom Srbije. Jedna slična biće održana i u Novom Pazaru.

„Na sugestiju NALED-a i Etno mreže i velika podrška naše opštine i sa nama članicama Udruženja pokušaćemo da prezentujemo naše ćilime i radićemo na tome da sve protekne u najboljem redu kako treba i kako se kolonije održavaju“, kazala je predsednica udruženja Pazarski bazar rukotvorina Raza Nikšić.

NALED i Etno mreža neguju tkački zanat među ženama u Srbiji, podržavaju kolonije i razvoj ženskog preduzetništva. Tim povodom su i posetile Novi Pazar.

„Planirano je da se tkačka kolonija u Novom Pazaru održi krajem jula meseca u saradnji sa lokalnom samoupravom, sa Regionalnom razvojnom agencijom SEDA i sa vašom Turističkom organizacijom, da tu okupimo vrsne tkalje pre svega sa ovog područja ali i da dovedemo tkalje i iz drugih krajeva Srbije koje će ovde raditi motiv sa Sjeničko-pešterskog ćilima. Upoznati se sa njegovim šarama i simbolikom„ istakla je izvršni direktor NALED-a i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa oduševljenjm je prihvatio ideju da tkačka kolonija bude organizovana u Novom Pazaru i obećao je pomoć.

„Ovo je inicijativa i prilika da se ožive ti stari zanati, što će imati višestruku korst kada bude tkačka kolonija održana, čuli smo krajem jula, da će to biti prava promocija jer će gosti biti brojni ambasadori i to će biti jedna prava prezentacija našeg grada i našeg kraja a ujedno će sigurno poslužiti za ekonomsko osnaživanje žena u našem kraju. Lokalna samouprava je sigurno tu da podrži sve ovakve dobre ideje koje imaju za cilj promovisanje našeg grada i ekonomskog osnaživanja žena“, kazao je Biševac.

Tkački zanat nekad je bio široko rasprostranjen u Novom Pazaru i Sandžaku. Ovakve inicijative poput najavljene kolonije bude nadu da će ovaj zanat biti obnovljen.