BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Doboju da će svi gradjani koji iz inostranstva dolaze u BiH od ponedeljka ići u izolaciju, a biće redukovan i broj graničnih prelaza za robu, kako bi se pojačala kontrola.

“Na predlog dva ministarstva zdravlja doneta je odluka da svi gradjani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u 18 časova”, rekao je Tegeltija posle današnjeg sastanka sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

On je ocenio da su institucije reagovale blagovremeno i da su donele adekvatne mere, te da se epidemija nalazi pod kontrolom.

“Najveći broj gradjana je slušao preporuke, ali odredjen broj nije se pridržavao uputstava”, kazao je Tegeltija.

On je najavio da će se uspostaviti dva krizna štaba, da će neke mere donositi vlade entiteta, neke kantona, a neke Savet ministara BiH.

“Jedan štab je za zdravstveni aspekt i usaglašavanje mera, a na čelu će biti ministarka civilnih poslova. U štabu će biti i entitetski ministri zdravlja, šef Odeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta i ministar bezbednosti BiH”, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Drugi štab je, kako je naveo, za poslovnu zajednicu da bi se smanjile posledice epidemije korona virusa na privredu.

Taj štab će činiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, entitetski ministri finansija, ministarstvo finansija i trezora BiH, ministri privrede i saobraćaja, te predstavnici poslovne zajednice.

“Kreiraće mere i preporuke vladama da se savladaju poteškoće. Dnevno će se procenjivati da li su potrebne nove restriktivne mere”, kazao je Tegeltija i dodao da kontrole na graničnim prijelazima vrše sanitarni inspektori.

Oni na osnovu putnih isprava i pregleda kretanja svih putnika koji ulaze u BiH obaveštavaju domove zdravlja o pacijentima koji im se moraju javiti.

Na novinarsko pitanje kako je moguće kontrolisati da svi putnici koji udju u BiH iz inostranstva idu u izolaciju, Tegeltija je naglasio da je “neophodna puna saradnja svih organa, od graničara, lekara u domovima zdravlja, do gradjana”.

Zaključeno je da se Bosna i Hercegovina nalazi na početku borbe s korona virusom, a gradjani su pozvani na disciplinovano praćenje preventivnih mera protiv širenja zaraze.

Beta