Naslovna HRONIKA Pakistanke kamenovane na protestu za ženska prava

Pakistanke kamenovane na protestu za ženska prava

NPR

ISLAMABAD – Hiljade žena uputile su u Islamabadu izazov pakistanskom krajnje patrijarhalnom društvu protestujući za svoja prava, ponegde zasipane kamenjem.

Istovremeno su na drugom protestu učestvovale žene u burkama tražeći “pravo da žive po šerijatu”.

U društvu u kojem vladaju muškarci i gde žene još ubijaju hicima iz vatrenog oružja i nožem, dave ih, kamenuju i spaljuju zbog “povrede časti” njihovih porodica, retki protestni skupovi za ženska prava uglavnom su bili loše primljeni.

U Islamabadu su konzervativci bacali štapove i kamenje na žene koje su protestovale, povredivši neke među njima i nagnavši druge da se sklone do dolaska policije.

Protest se završio u parku, nasuprot skupu “antifeministkinja” koji su organizovali islamisti, a razdvajale su ih tek krhka ograda i policijski kordon.

“Ženu u Pakistanu smatraju vlasništvom muškarca”, rekla je za francusku novinsku agenciju jedna od učesnica protesta Tahira Marjum (55).

U Sukkuu, na jugu, žene su se okupile blizu reke Inda kako bi protestovale. U toj reci ne neretko nalaze tela žena ubijenih iz “časti”.

Predstavnici opozicije su u poslednje vreme pokušavali da zabrane protestne skupove, a jedna verska politička stranka upozorila je da će ih “po svaku cenu” sprečiti.

U susednom Avganistanu na ulice je izašla tek šačica žena.

Hina

Exit mobile version