SARAJEVO – Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić večeras su ;zajedničkom porukom pozvali gradjane da se striktno pridržavaju svih propisanih naredbi, mera i preporuka kako bi se zemlja izborila sa širenjem korona virusa.

“Broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji raste. Nažalost, virus je odneo i prve ljudske živote. Porodicama preminulih izražavamo iskreno saučešće”, piše u zajedničkoj poruci.

Članovi Predsedništva su upozorili da epidemija korona virusa u BiH još nije dostigla vrhunac, te da predstoje teški dani.

“Situacija je vanredna i zahteva odlučne mere kako bismo izbegli katastrofalne posledice kojima svedočimo u nekim drugim zemljama”, pišu oni.

Džaferović, Dodik i Komšić su ocenili ;da su svi nivoi vlasti u BiH preduzeli i preduzimaju sve što je neophodno da bi se sačuvali životi i zdravlje ljudi, ističući da je to “prioritet svih prioriteta”.

“Paralelno se preduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar”, naglašeno je u zajedničkoj poruci.

Članovi Predsedništva BiH su naveli da vlade na svim nivoima, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, civilna zaštita i svi drugi ulažu ogromne napore da bi se zaustavilo širenje zaraze.

“Na tome im čestitamo”, naveli su oni.

Džaferović, Dodik i Komšić su ocenili da svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovek ne pokaže odgovornost i prema sebi, i prema članovima svoje porodice, i prema drugim ljudima.

Navodeći da apsolutna većina to i čini, ukazuju da ipak i dalje ima onih koji neodogovorno krše propisane mere.

“Takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije. Zato pozivamo nadležne institucije da to bez odlaganja učine, u skladu sa važećim zakonima”, poručili su članovi Predsedništva BiH.

Naveli su da kao Predsedništvo BiH, ali i svaki od njih pojedinačno, na medjunarodnom planu preduzimaju sve što je potrebno da obezbede pomoć ili kupovinu neophodne medicinske opreme kojom bi se ojačao zdravstveni sistem i nvode da na tome rade i drugi nivoi vlasti i institucije.

“Neke države su već pomogle, neke pripremaju pomoć, s brojnim prijateljima razgovaramo, sve na osnovu potreba koje su iskazale naše medicinske institucije”, piše u zajedničkoj poruci.

Istakli su da Bosna i Hercegovina “ni ovog puta nije ostala i neće ostati bez pomoći svojih prijatelja”, što će ona umeti da ceni.

Podržali su napore koje čine domaće kompanije u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i sredstava za dezinfekciju.

Pozvali su gradjane da imaju poverenje u institucije, da prate naredbe i uputstva i pridržavaju se propisanih mera.

“Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uslov da savladamo izazov s kojim smo suočeni”, zaključili su Džaferović, Dodik i Komšić.

Beta

Prethodni tekstU kamionu na parkingu carine nadjeno telo muškarca
Sledeći tekstIzglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija