BEOGRAD – Brojne kompanije, poslovna i udruženja građana, kao i pojedinci masovno su se uključili u razne humanitarne akcijebilo putem donacija u novcu, robi ili ličnim volonterskim radom kako bi pružili podršku borbi Srbije protiv korona virusa i pomogli našim najugroženijim sunarodnicima.

Eliksir Grupa je jedan od kompanija koja je iskazala solidarnost sa zajednicom u ovoj krizi donacijom od 30 miliona dinara za nabavku respiratora i medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu Srbije.

“Solidarnost i odgovornost su u ovim danima najvažniji. Ova donacija znači više šanse za spasavanje života ljudi, više stabilnosti za naš zdravstveni sistem i podršku zdravstvenim radnicima”, navodi Zorica Popović, izvršna direktorka Eliksir Grupe.

Dodaje da su sredstva namenjena nabavci respiratora i neohodne zaštitne opreme za zdravstvene radnike, pa će ovo, uverena je, biti podrška obolelima, lekarima i tehniččrima u celoj našoj zemlji.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Chirić i narodna poslanica Milena Turk uplatili su donacije Crvenom krstu u Trsteniku iz ličnih sredstava, kako bi doprineli efikasnijem prevazilaženju nastale situacije.

Danas u Beogradu, volonteri su počeli sa pakovanjem 173.000 paketa pomoći za penzionere čija su primanja manja od 30.000 dinara.

Akciju pomoći za 173.000 Beograđana starijih od 65 godina, čije su penzije manje od 30.000 dinara, podržali su MK Grupa, Atlantik Grupa, Nelt, Avala Ada, Alco Grupa – Pionir, Štraus Adriatik, Marbo – Pepsiko, Bambi, Henkel Srbija, Podravka, Dobro jutro kafa, Merkator-S, Al Dahra, Yumis, N sport, Najsfuds restorani (Nicefoods, McDonalds), Planet Win 365, Nestle Adriatik S, Milšped Grupa, Rojal ekspres, Žitounija, Jafa Crvenka, Drenik, Jugenhajnrih, Danubius, Sentela i Žitopromet Ruma.

Članice sekcije “Prelo” koje deluju u sastavu Kulturno-umetničkog društva “Ðido” u Bečeju, počele su da šiju maske za višekratnu upotrebu, koje besplatno dele sugrađanima.

U nedostatku zaštitne opreme, Svetlana Glavaški, Stefanija Bugarski, i Nada Sretenović svoje slobodno vreme preusmerile su na radionicu za izradu platnenih maski.

Članica KUD-a “Ðido” Svetlana Glavaški, koja je svoj kuhinjski prostor pretvorila u pravu malu radionicu, kaže da je do sada sašila oko 200 maski i dodaje da nekad i do ponoći ostane za šivećom mašinom.

Požarevljanin Živorad Ðurić, inicijator mnogih humanitarnih akcija, donirao je danas novčana sredstva Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Subotica.

Ðurić je pozvao sve građane Srbije, koji su u mogućnosti, da slede njegov primer i pomognu u teškoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja zbog koronavirusa.

On je istakao da je donacija koju je dao rezultat dobre saradnje i komunikacije sa gradonačelnikom Subotici Bogdanom Labanom.

Nakon više od nedelju dana rada KarGo (CarGo) studentskog volonterskog servisa, Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana KarGo, najavio je danas da se radi na novoj opciji koja će omogućiti naručivanja namirnica preko aplikacije iz najvećih marketa, bez čekanja u redu i ikakvog kontakta.

Kompanija Telekom Srbija donirala je 20 miliona dinara zdravstvenom sistemu u Srbiji kako bi pomogla da se obezbedi dodatna oprema za borbu protiv korona virusa.

U koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, Klinici za infektivne i tropske bolesti, Kliničkom centru Srbije, Kliničkom centru u Nišu i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo u Novom Sadu, donirano je po pet miliona dinara za nabavku testova na Covid-19, reagenasa, medicinske i druge opreme potrebne u toku trajanja epidemije.

AIK Banka se još u ukuorak priključila humanitarnoj akciji i uplatila Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 28 miliona dinara za kupovinu 10 respiratora u cilju suzbijanja epidemije izazvane virusom COVID – 19.

Rajfajzen (Raiffeisen) banka je takođe u utorak donirala sredstava za nabavku 10 respiratora za bolnice u Srbiji koje leče naše građane.

Na ovaj način banka se priključuje akciji UNICEF-a, koja za cilj ima pružanje što hitnije pomoći zdravstvenom sistemu naše zemlje u toku pandemije virusa Covid-19.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević sastao se danas sa direktorom kompanije “Hajniken (Heineken) Srbija” Nikosom Zoisom koji se obratio Ministarstvu sa željom da njegova kompanija donira 12 miliona dinara za nabavku respiratora.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovih kaže da će Evropska komisija odboriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa.

Vlada Srbije je saopštila danas da međunarodne organizacije, fizička i pravna lica mogu uplatiti donacije za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19, u dinarima ili devizama.

Međunarodne organizacije mogu uplatiti donacije u devizama na devizni račun broj: 840-1630-88-Izvršenje budžeta Republike Srbije-devizni račun.

Donacije u dinarima mogu se uplatiti na sledeće račune: 840 – 732161843 – 59 .

Tekuće donacije od međunarodnih organizacija u korist Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje:840-732351843 31

Tekuće pomoći EU u korist Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje:840-744161843-57

Tekući dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica u korist Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prilikom uplate na navedene uplatne račune, u polje poziv na broj odobrenja uneti: 97 41601, sa šifrom plaćanja 153 – za gotovinske uplate, odnosno 253 – za bezgotovinsko plaćanje.