BUJANOVAC – Radio televizija Bujanovac, uz tehničku podršku Radio televizije Vranje, zbog situacije nastale zbog epidemije vrusa korona, počela je sa snimanjem časova na albanskom jeziku, a u saradnji sa Nacionalnim savetom Albanaca urađeno je 25 časova za prvu sedmicu nastave na daljinu.

Za sada je snimljeno šest časova za matematiku za prvi razred, zatim četiri za albanski jezik za prvi razred, matematike za drugi razred šest časova, koliko i za albanski jezik za drugi razred i tri časa za svet oko nas za drugi razred.

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca izjavio je da su na zajedničkom sastanku sa svim direktorima albanskih škola dogovorili pripremnu listu video snimaka koja bi omogućila svim učenicama na albanskom jeziku da imaju nastavu.

“Ovo je samo dodatak, odnosno video snimci koji će se emitovati na televiziji će biti od pomoći učenicima u savlađivanju gradiva, a nastavnici su angažovanih i preko drugih mreža interneta, kao što su viber, skajp…”, kaže Mustafa.

Kako dodaje, nastavnici i učenici komuniciraju i realizuju nastavu.

“Svakodnevno smo u komunikaciji sa školama u Preševu, Bujanovcu i Preševu, a ono što je nama bitno je da tretiramo jednako i albanske učenike kao što su tretirani srpski učenici”, navodi Mustafa i dodaje da se danas nastavlja snimanje za treći i četvrti razred.

Narednih dana snimaće se časovi do osmog razreda, najavljuje Mustafa i dodaje da će se nakon toga videti kakve su mogućnosti za snimanje nastave i za srednje škole.

Direktor škole Sezai Suroi u Bujanovcu Zejni Fejzulahu kazao je da su uradili sve neophodne pripreme za sve predmete koji su predviđeni.

“U početku startujemo sa albanskim jezikom, matematikom, svetom oko nas za prvi i drugi razred osnovnih škola, a potom ćemo te iste predmete snimati i za treći i četvrti razred. Nakon toga, snimaćemo za peti do osmog razreda, i to pored matematike i albanskog jezika i fiziku, geografiju, istoriju, biologiju i hemiju”, kazao je Fejzulahu.