BEOGRAD – Srpska napredna stranka (SNS) prva je predala RIK-u listu kandidata za poslanike za redovne parlamentarne izbore raspisane za 26. april.

Nosilac liste sa oko 50.000 potpisa, prikupljenih za nekoliko sati, je lider naprednjaka Aleksandar Vučić, a prvi na listi je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Cilj liste “Aleksandar Vučić – za našu decu” na predstojećim izborima je da dobije podršku građana za nastavak politike razvoja i ekonomskog prosperiteta države, poručili su danas predstavnici koalicije okupljene oko SNS.

Kako je najavio potpredsednik SNS Miloš Vučević, naprednjaci u kampanju kreću velikim skupom u Vranju 14. marta, dok će skup u Beogradu biti 18. arpila, a završna konvencija 23. aprila u Nišu.

Dodao je da je na listi 72 odsto novih kandidata, u odnosu na listu sa prethodnih izbora, kao da su na listi mladi ljudi, a 45 odsto je žena.

– Cilj je da dobijemo podršku građana za nastavak politike razvoja i ekonomskog prosperiteta države, da dođemo do toga da prosečna zarada bude 900 evra, kako bi naša deca ostala i ovde gradila budućnost – rekao je Vučević.

Prvi na listi, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekao je da je cilj SNS apsolutna pobeda na izborima, kako bi mogao da se realizuje projekat “Sbrija 2025”. Dodao je da je ponosan i počastvovan što će predvoditi listu.

– Kada pogledate oko nas, svuda su novi putevi, parkovi, nova radna mesta, bolnice, škole – rekao je Nedimović.

Predsednik SDPS-a Rasim Ljajić rekao je da lista oko SNS izlazi u sličnom ili gotovo istom sastavu kao na prethodne izbore, i da izlaze sa dosadašnjim rezultatima koji, kaže, treba da budu mera uspešnosti svake politike.

– Mera uspešnosti svake politike je u broju otvorenih radnih mesta, broju fabrika, kilometara puteva, bolnica, škola, ambulanata, domova kulture. Nadam se da će gradjani adekvatno valorizovati sve što je urađeno. Važnije je ko je šta uradio, nego šta je ko rekao, ili koliko je lajkova dobio – rekao je Ljajić.

Mlada preduzetnica, kandidatkinja na listi, Ivana Popović, rekla je da mladi žele da se posvete radu za svoju zemlju i da joj je drago što im je pružena šansa da to i pokažu.

– Drago mi je da je nama, mladima, pružena šansa i što SNS podržava i žene i mlade i preduzetnike – rekla je ona.

Na listi “Aleksandar Vucić – Za našu decu”, među kandidatima za 250 poslanika republičkog parlamenta, osim naprednjaka, su i predstavnici SDPS-a Rasima Ljajića, PUPS-a, Pokret socijalista, Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Listu su predali predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić, ministar poljoprivrede i prvi na listi Nedimović, potpredsednik stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik SDPS Rasim Ljajić, predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, poslanik PS S Dragomir Karić i drugi.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK proglašava izbornu listu najkasnije u roku od 24 časa od prijema izborne liste.