SARAJEVO – Federalni štab civilne zaštite BiH doneo je na večerašnoj sednici niz novih naredbi kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa na području Federacije.

Nove mere predviđaju zabranu kretanja i zadržavanja na otvorenom više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metara, da u taksiju može samo jedna osoba da se vozi i to na zadnjem sedištu, piše sarajevski portal Klix.

Policijski čas u BiH počeo je od 18 sati, a kako se dodaje u toj zemlji je obolelo ukupno 126 osoba.

Vanrednu sednicu održao je i Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 (Livanjski kanton) koji je doneo četiri nove naredbe, među kojima je i odluka o zabrani ulaska državljanima BiH u taj kanton.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić rekao je za Radio Sarajevo povodom te odluke da se radi o kršenju Ustava BiH i da će protiv zapovednika kriznog štaba Ivana Jozića podneti krivičnu prijavu.

“On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Saveta ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovest je teško krivično delo, mora biti stavljeno van snage”, rekao je Radončić.

Tanjug