NOVI PAZAR – Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, na Twitter nalogu, ocenio je daje „aktuelni režim srpskog predsednika Vučića, po uzoru na ruski model u Čečeniji, pokušava da Bošnjacima Sandžaka nametne dugogodišnjeg muftiju Muamera Zukorlića na čelo civilne vlasti u svojstvu specijalnog predstavnika velikosrpskog okupacionog režima u Sandžaku“.

Lider SDA Sandžaka, dalje piše da je po tom modelu „srpski ministar Šarčević ignorišući Ustav i zakone, volju zaposlenih i roditelja, na legalno sprovedenom javnom konkursu, svojim rešenjem pokušava da nametne Zukorlićevog verskog ekstremistu za direktora osnovne škole u Novom Pazaru, koja je proglašena od posebnog značaja za Bošnjake“.

Reč je o OŠ „Avdo Međedović“ u kojoj ne prestaju protesti zbog imenovanja vd direktora Safeta Smajovića, kome deo zaposlenih, na čelu sa penzionisanim direktorom Ahmedinom Đerlekom, ne dozvoljavaju da uđe u školu.Smajović je član Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je predsednik Muamer Zukorlić, a Đerlek je kadar SDA Sandžaka.

Na zasedanju republičkog parlamenta narodni poslanik SPP Jahja Fehratović postavio je pitanje ministru prosvete kada će u toj školi biti normalizovano stanje, Dobio je odgovor „da je na delu pokušaj opstrukcije i polkitizacije grupe ljudi koja stoji izba Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV)“, ali da to „nije stav celog BNV,nego neko manipuliše“.

-Nisam prekršio nijedan član zakona. Mi smo blokadu škole prijavili policiji, tužilaštvu. Izašla je i republička inspekcija. Oni su izvršili opsadu škole. Čovek koji je u penziji i dalje vodi školu. Taj čovek je uzurpator i biće krivično gonjen-poručio je ministar Šarčević.

Školska kapija,prethodnih dana bila je zatvorena i za republičku prosvetnu inspektorku i načelnicu Školske uprave u Novom Pazaru.

Danas.rs