NOVI PAZAR – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je danas da će se Bošnjaci na predstojećim izborima opredeljivati za Sandžak ili veliku Srbiju, specijalni status ili Raški okrug, kao i za slobodu ili poniženje.On je na konferenciji za novinare rekao da je Glavni odbor jednoglasno odlučio da ova stranka izadje na lokalne i parlamentarne izbore, nakon razmatranja okolnosti i uslova u kojima će oni biti održani.

“U Sandžaku na izbore izlaze dve, potpuno suprostavljene političke opcije, SDA Sandžaka, kao autentična bošnjačka sandžačka opcija, dok je druga velikosrpska opcija. Program naše stranke u kratkim crtama je decentralizacija Srbije, specijalni status za Sandžak, evropske i NATO integracije, tržišna ekonomija i konkurentna privreda, demokratija, vladavina prava, pravna sigurnost i društvo jednakih mogućnosti za sve”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da bez obzira na pritiske, ucene i loše izborne uslove neće dozvoliti da ovu partiju bilo ko izbaci iz političkog života Sandžaka bez borbe.

“Danas kada velikosrpski režim Aleksandra Vučića oduzima bošnjačkom narodu pravo da slobodno živi, radi, misli i bira, odlučili smo da tome stanemo na put. Jedan od glavnih razloga našeg učešća na izborima je upravo da se suprostavimo tom režimu i da pokažemo da njegovi podanici i izvršioci nemaju uporište u Sandžaku”, rekao je Ugljanin.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 26. aprila.


Beta