BEOGRAD – Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” upozorili su danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije da veliki broj preduzeća nije obezbedio maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju u skladu sa Uredbom Vlade o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja i zatražili hitnu primenu te uredbe.

“Nezavisnost” je Ministarstvu uputila deset pitanja u vezi sa zaštitom radnika od virusa i s radno-pravnom i ekonomskom sigurnošću zaposlenih tokom vanrednog stanja.

Taj sindikat je ukazao da veliki broj preduzeća nije obezbedio maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, i Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Svesni smo da postoji nedostatak ovih sredstava, ali nam je zdravlje radnika prioritet i moramo da insistiramo da se ova sredstva obezbede za sve, a naročito za preduzeća gde radi više stotina radnika”, navedeno je u pismu.

“Nezavisnost” uz to pita da li je moguće da Privredna komora Srbije, koja ima evidenciju o firmama i broju zaposlenih, hitno pomogne u nabavci zaštitne opreme poslodavcima.

Navedeno je da se javljaju poslodavci koji hoće odmah da upute radnike na godišnji odmor, ali Zakon o radu predvidja najavu od 15 dana, zbog čega Sindikat moli Ministarstvo rada za posredovanje kako bi Vlada Srbije donela uredbu kojom bi se taj rok najave maksimalno skratio.

Od Ministarstva se traži da preporuka države da radnici a decom do 12 godine mogu da ostanu kod kuće, bude propraćena konkretnim merama, aktima kojima bi se pokrilo takvo rešenje, kao i načinom na koji bi se obračunavale zarade tim zaposlenima.

Ukazano je na nejasnoće o statusu radnika u samoizolaciji i kako će poslodavci obračunavati njihovu zaradu: da li su na bolovanju ili nisu, ko izdaje papire za samoizolaciju, s obzirom da, kako je navedeno, odluku o upućivanju na bolovanje ne donosi poslodavac, već izabrani lekar ili drugi stručno-medicinski organ u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Iz “Nezavisnosti” žele da znaju i da li inspektori rada izlaze na teren po pritužbama radnika da od poslodavaca dobijaju usmene naloge i SMS-poruke, umesto rešenja o ssvom statusu i kakva su iskustva, odnosno da li Ministarstvo može da izda bilo kakve instrukcije o tome.

“Član 117. Zakona o radu definiše da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini utvrdjenoj opštim aktom i ugovorom o radu za vreme prekida rada do kojeg je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca zbog neobezbedjivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica”, ukazao je Sindikat.

“Nezavisnost” zato pita Ministarstvo rada da li je moguće da Vlada propiše za ograničeni vremenski period minimalni procenat za tu vrstu naknade.

Sindikat traži i odgovor o tome da li se razmatra ograničenje radnog vremena do najkasnije 18.00 sati, jer su prodavnice u Beogradu oglasile novo radno vreme koje se završava u 20.00 časova kada počinje zabrana kretanja.

“Nezavisnost” postavlja i pitanje kako će biti organizovan prevoz zaposlenih koji rade u trećoj smeni, imajući u vidu zabranu kretanja koja traje od 20 do 05 časova.

Ukazano je i da veliki broj poslodavaca nema organizovan prevoz za svoje radnike, pa će ukidanje medjugradskog prevoza – a najvljuje se i ukidanje gradskog, onemogućiti njihov dolazak na posao, naročito onih koji rade u malim i srednjim preduzećima. Sindikat traži odgovor ko će biti nadležan da to organizuje.

“Nezavisnost” je zatražila i odgovor šta da se radi u slučaju radnika koji dobijaju otkaze ugovora o radu kao tehnološki višak, a ne mogu da se prijave na evidenciju Nacionalnoj službi za zapošljavanje, jer je ona 17. marta obustavila rad sa strankama u svim filijlama.

Beta