BEOGRAD – Veliki broj lekara koji žive u centralnoj Srbiji a rade na Kosovu ; juče nije došao u svoje zdravstvene ustanove zbog netačne informacije da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje “teraju putnike u Prištinu u karantin”, navodi su u saopštenju Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS-a na Kosovu.

Zbog ovog sluičaja su UNS i UNS na Kosovu apelovali na medije da profesionalno izveštavaju o svim problemima u vezi sa epidemijom korona virusa, kako ne bi dolazilo do širenja panike.

“Iako niko nije potvrdio tačnost te informacije, medicinski radnici se nisu usudili da predju administrativni prelaz, pa se jedan deo njih vratio, dok su drugi ostali da čekaju, pa su nešto kasnije ušli na teritoriju Kosova i stigli do svojih radnih mesta. Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Gračanici i na centralnom Kosovu na ovom području juče je bio prisutan mali broj lekara, što može ugroziti zdravlje ljudi i povećati nesigurnost stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Dva novinarska udruženja su zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa zamolila kolege da koriste samo proverene, zvanične izvore i uzimaju izjave od stručnih osoba koje su direktno zadužene za zdravlje gradjana.

“UNS i UNS na Kosovu ističu i da se na društvenim mrežama objavljuju lažne informacije, od lečenja opakog virusa do zaprašivanja iz aviona odredjenih oblasti i gradova na Kosovu. Opasnost u kojoj smo se našli zahtevaju da se kolege pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda i izveštavanje u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom”, dodaje se u saopštenju.

UNS i UNS na Kosovu takodje su ponovo pozvli političare i nadležne organe da daju potpune informacije o obolelima od Covid19 , a uprave KBC Priština, Doma zdravlja Gračanica, Opštinu Prištinu (u Gračanici) i Opštinu Gračanicu da organizuju redovne konferencije za štampu radi zaustavljanja glasina i pružanja tačnih informacija.

Beta