NOVI SAD – U Srbiji vlada epidemija poštapalica, skraćenica, reči stranog porekla, a veliki broj dece govori nerazgovetno ili ima neku govornu manu, rečeno je danas na promociji knjige “Progovori da vidim ko si”, na sajmu knjiga u Novom Sadu.

“Procenjuje se da svakog dana izgovorimo više od 30.000 reci, ali mladi aktivno koriste svega 2.000 reči. Sa tako suženim rečnikom, ne mogu da se izraze na pravi način”, rekao je Milan Bosiljčić, jedan od osnivača Udruženja “Izražajnost”.

Knjigu “Progovori da vidim ko si” akreditovao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izražavanje namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola.

Knjiga sadrži više od 20 audio i video lekcija, koje čitaoci pokreću skeniranjem kju-ar koda i pomoću kojih dobijaju smernice kako se može unaprediti usmeno izražavanje.

Svaki čitalac ima mogućnost da pošalje audio zapis određenih zadataka, a stručnjaci iz Udruženja “Izražajnost” će im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da poboljšaju svoje govorne navike.

“Najbolji način da postanemo dobri govornici jeste da govorimo, da govorimo i da – govorimo. Čitanjem knjige na temu kulture govora mi ne možemo sasvim ovladati govorničkim veštinama. Ona nam daje podsticaj i pokreće nas da osvestimo o čemu bi sve trebalo da razmišljamo kako bismo govorili razumljivo, dinamično, ritmično, jasno, jezgrovito”, rekao je na promoviji autor knjige Slobodan Roksandić.

Dodaje da oni koji imaju dobre govorne navike, postaju sigurniji i dobijaju krila da na pravi način predstave sebe i svoje ideje, ma čime se u životu bavili.

Izdavanje knjige “Progovori da vidim ko si” sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

“Važno je da razvijamo kulturu govora, da negujemo srpski jezik i to je dužnost svih nas. Uverena sam da je ova knjiga od višestrukog značaja, jer daje podsticaj deci, mladima, roditeljima i prosvetnim radnicima da unapređuju usmeno izražavanje i na zabavan način uče kako da postanu bolji govornici”, rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, a navode u saopštenju.