SARAJEVO – U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo zbog korona virusa u narednih 15 dana redovna nastava će biti zamenjena online nastavom, saopštila je večeras Vlada Kantona Sarajevo.

Ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo Anis Krivić pojasnio je da će se u skladu sa donetom odlukom nastava u osnovnim i srednjim školama u KS od 12. do 25. marta održavati online, prenosi sarajevski portal Klix.

“U svrhu realizacije ove nastave formirani su stručni timovi, a u narednim danima resorno ministarstvo će izdati preporuke svim školama o radu. Ova nastava će se tretirati kao redovna nastava i neće biti nadoknade časova. Produženi boravak u osnovnim školama će nastaviti da se odvija, ali uz pojačane higijenske meere. Takođe, sve vannastavne aktivnosti se obustavljaju”, rekao je Krivić.

Ministarstvo obrazovanja KS obezbedilo je i dodatna sredstva za nabavku sredstava za higijenu i dezinfekciju u svim školskim i predškolskim ustanovama.

Epidemiolog Aida Pilav na večerašnjoj vanrednoj konferenciji kazala je kako je mera prekida nastave, odnosno uvođenja online nastave, ono što preporučuju svetski zdravstveni organi i kako su sledili ono što su uradile vlasti u entitetu Republika Srpska gde je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u BiH.

“Ovo ne trebamo doživeti kao neko pogoršano stanje, već javno zdravstvenu meru kojom štitimo našu najranjiviju populaciju”, rekla je Pilav.

Tanjug