BEOGRAD – Vlada Srbije apelovala je danas na gradjane starije od 65 godina, koji su grupa stanovništva najugroženija korona virusom, da što manje izlaze iz kuće, a da prilikom napuštanja sopstvenih prostorija koriste zaštitnu masku ili stave deo garderobe preko nosa i usta.

“Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga”, navodi se u saopštenju.

Često pranje ruku, naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, je najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa, navodi se u saopštenju.

“Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mladja osoba iz vašeg okruženja.

Najstariji sugradjani koji osete simptrome bolesti ili neke tegobe da ne odlaze u domove zdravlja ili bolnice već da pozovu neki od brojeva specijalno oformljenih za ove potrebe 064/894-52-35 i 011/268-45-66.

Ministarstvo zdravlja takodje je uvelo i 20 novih telefonskih brojeva, koji su dostupni na veb-sajtu www.covid-19.rs.

“Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani uslovi dozvoljavaju. Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku može samo da vam naškodi”, dodaje se u saopštenju.

Vlada Srbije će kasnije javnost obavestiti o novim merama u cilju suzbijanja širenja korona virusa koje je donela na današnjoj sednici.

Beta