PRIŠTINA – Vlada Kosova donela je večeras odluku o preduzimanju rigoroznih mera u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa.

Kako je na konferenciji za medije izjavio premijer Kosova Aljbin Kurti, Vlada je na večerašnjoj hitnoj sednici odlučila da zatvori kopnene granične prelaze za sve koji ulaze na Kosovo, sem za državljane Kosova koji dolaze iz inostranstva.

Gradjani Kosova koji budu ulazili na Kosovo biće kontrolisani i samoizolovani na period od 14 dana.

Vlada je takodje odlučila da blokira sve ulaske i izlaske iz opština Klina i Vitina i istovremeno zabranila medjugradski i organizovani medjunarodni saobraćaj.

Od 15. marta se obustavljaju sve linije vazdušnog saobraćaja prema i sa Kosova, sem vojnih i medicinskih letova.

Kurti je rekao da je takodje odlučeno da se zatvore sve kafane, restorani, tržnice stoke i automobila.

Vlada Kosova zahteva da se većina poslova narednih dana u institucijama, javnim i privatnim kompanijama i organizacijama ostvaruje radom od kuće, što ne važi za zdravstvene i radnike u oblasti bezbednosti.

Biće zatvoreni tržni centri i drugi prodajni objekti sem objekata gde se prodaju hrana i lekovi.

Takođe je odlučeno da se suspenduju sve sportske i kulturne aktivnosti.

Tokom današnjeg dana potvrdjena su dva slučaja zaraze korona virusom na Kosovu.

Ministar dravlja Arben Vitija je tokom popodneva izjavio da je prisustvo virusa potvrdjeno kod jedne 20-godišnje devojke iz Italije i kod muškarca starog 77 godina iz Vitine, koji se juče vratio iz Italije.

Oboje su smešteni na Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra u Prištini, dok su u toku provere osoba sa kojima su se oni susretali poslednjih dana.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je gradjane Kosova da ne izazivaju paniku i da se pridržavaju odluka, uputstava i zahteva nadležnih institucija.

Beta