BEOGRAD – Novootvorena laboratorija “Vatreno srce” završena je u rekordnom roku od tri nedelje i zahvaljujući opremi koja je stigla iz Kine, Srbija sada ima najbolju laboratoriju u regionu, kaže direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo kaže Jelena Begović.

“Pošle tri nedelje zaista mukotrpnog rada otvorena je laboratorija Huoan za molekularnu detekciju infektivbih agenasa u Beogradu. Ceo prostor urađen je u rekordnom roku za 14 dana i još nedelju dana nam je trebalo da instaliramo svu modernu opremu koja je stigla iz Kine”, reklča je Begović.

Kako istuiče, laboratorija se nalazi na prostoru od 750 kvadrata, a pola prostora biće pod negativnim pritiskom, što znači da bilo kakav infektivni agens ne može da izađe.

“U laboratoriji će raditi istraživači iz naših najboljih naučnih institucija, koji su zajedno sa zdravstvenim radnicima i lekarima stali na prvu liniju odbrane od pandemije”, ističe ona.

Begovićeva dodaje da je otvaranje laboratorije, za nju lično, jedno izuzetno iskustvo.

“Radili smo bez prestanka tri nedelje, dan i noć, od građevinaca, radnika, naučnika. Zajedno smo uspeli da u apsolutno rekordnom roku sve završimo i sada Srbija ima izuzetno modernu i savremenu laboratoriju, kakve definitivno nema u regionu”.

Ona je dodala i kada bude prošla pandemija, moći ćemo da ulazimo u koštac sa drugim epidemijama, drugim infektivnim agencijama i moći ćemo da pomognemo čitavom regionu kada bude bilo potrebno.