TRIPOLI – Mahmud Džibril, bivši vodja libijske pobune koja je doprinela svrgavanju Muamera Gadafija 2011, umro je danas od posledica bolesti KOVID-19, javila je njegova partija.

Šezdesetosmogodišnji Džibril umro je danas u Kairu posle dve nedelje u bolnici, rekao je za Frans pres Kaled al Mrimi, generalni sekretar Alijanse nacionalnih snaga (NFA), koalicije partija koju je Džibril osnovao i vodio.

Mrimi je rekao da mu je stanje bilo stabilno i spremao se da bude otpušten iz bolnice dodajući da je Džibril imao prethodne zdravstvene probleme pre nego što se zarazio korona virusom.

Direktor egipatske bolnice potvrdio je da je Džibril umro. On je rekao da je Džibril bio primljen 21. marta posle kardiovaskularnog problema i da je posle testiran pozitivno na korona virus i stavljen u karantin.

U martu 2011. nekoliko nedelja pre početka pobune u Libiji u okviru Arapskog proleća, Nacionalni prelazni savet, političko krilo pobune, imenovalo je Džibrila na čelo prelazne vlade.

On je tada putovao po zapadnim gradovima da ubedi čelnike tih zemalja medju kojima tadašnjeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija i premijera Britanije Dejvida Kamerona da podrše pobunu protiv Gadafija. Koalicija predvodjena Vašingtonom, Parizom i Londonom brzo je pokrenula ofanzivu posle dobijanja zelenog svetla UN.

Džibril je napustio mesto premijera dan posle pada Gadafijevog režima u jesen 2011. i preuzeo vodjstvo NFA-a koalicije od 60 malih partija.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here