LONDON – Britanski premijer Boris Džonson prebačen je na bolničko odeljenje intenzivne nege pošto su mu se danas pogoršali simptomi korona virusa, saopštio je Dauning strit.

Džonson (55) je sinoć primljen u londonsku bolnicu Sent Tomas, 10 dana pošto je pozitivno testiran na korona virus, jer mu simptomi nisu prolazili.

Kabinet britanskog premijera saopštio je da se stanje Džonsona ;pogoršalo u ponedeljak posle podne i da je prebačen na odeljenje intenzivne nege po savetu njegovog lekarskog tima.

Džonson je svestan i trenutno mu nije potreban respirator, ali je prebačen na intenzivu negu za slučaj da mu bude potreban.

Velika Britanija nema poziciju zamenika premijera, ali je Džonson ovlastio ;ministra spoljnih poslova Dominika Raba da ga zameni na dužnosti ;ako ne bude u mogućnosti da vodi vladu.

Ranije danas, Džonson je na Tviteru napisao da je dobro raspoložen posle noći provedene u bolnici.

“Po savetu mog doktora, otišao sam u bolnicu na neke rutinske testove pošto još imam simptome korona virusa”, naveo je Džonson.

Džonsonov portparol Džejms Slek nije želeo danas da kaže kojim testovima će premijer biti podvrgnut, i insistirao je da on “nastavlja da vodi vladu”.

Britanski premijer je bio u izolaciji u svojoj rezidenciji u zgradi vlade od 26. marta kada je pozitivno testiran na korona virus.

Do juče je svakodnevno predsedavao video sastancima o pandemiji korona virusa. Današnji sastanak vodio je ministar Rab.

Tokom 10 dana izolacije Džonson je objavio nekoliko video poruka.

Primljen je u bolnicu sinoć u vreme obraćanja naciji kraljice Elizabete Druge.

Zabrinutost za zdravlje Džonsona postajala je sve veća otkako je u petak objavio da se oseća bolje, iako i dalje ima groznicu.

Zaraza korona virusom potvrdjena je u Velikoj Britaniji kod 51.608 ljudi, od kojih je umrlo 5.373.

Beta-AP