PODGORICA – U Crnoj Gori je tokom dana potvrđeno još pet novih slučajeva zaraze korona virusom, što je ukupan broj povećalo na 283 obolele osobe, saopštio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Prema njegovim rečima, većina novozaraženih je iz kontakata.
“Imamo i dalji porast, jeste da nije tako veliki i može da se učini nekome da mi suzbijamo epidemiju. Moram da napomenem da ko tako pomisli – greši. Ovo je odraz situacije i mera koje se preduzimaju, ali daleko od toga da se zanosimo da smo stavili pod potpunu kontrolu epidemiju”, naglasio je Mugoša na popodnevnoj konferenciji za novinare.

Govoreći o zahtevima Mitropolije crnogorsko-primorske, Mugoša je rekao da ne zna šta bi trebalo da se dogodi pa da, kako je kazao, sveštenici shvate da svako okupljanje u verskim objektima predstavlja jako veliki rizik.

””Kada su u pitanju verski obredi, postupanje i ponašanje sveštenstva i vernika u ovim situacijama, izneo sam mišljenje. Svako okupljanje bez obzira da li je okupljanje verskog ili nekog drugog tipa, utiče na to da se epidemiološki rizik značajno poveća. Kada su verska okupljanja rizik je još veći jer se sakupljaju vernici sa više lokacija, koji se ne poznaju, koji čine jednu grupu koju je jako teško kontrolisati ako se infekcija javi jer ne možete da locirate grupu iz koje je krenula”, naveo je on.

“Ne smemo kršiti naredbe jer je cilj da sačuvamo život i zdravlje. Ne znam koliko puta ovo treba da se ponovi i kojim rečnikom da govorim da me razumete”, naveo je Mugoša.

Dodao je da je juče održan sastanak sa predstavnicim MCP, da je to bio otvoren razgovor i da su data sva uputstva za koja je, kako je kazao, razumeo da će biti poštovana.