BRISEL – Odbor za ženska prava Evropskog parlamenta pozvao je EU i zemlje članice da povećaju podršku žrtvama porodičnog nasilja tokom krize COVID-19.

U Parlamentu navode da su se slučajevi porodičnog nasilja u nekim članicama EU povećali za trećinu od uvođenja vanrednih mera i upozoravaju i da će nadolazeća ekonomska kriza mnogo teže pogoditi žene.

Odbor za ženska prava Evropskog parlamenta ocenjuje da u okolnostima zabrane kretanja i izolacije, žene više ostaju kod kuća i samim tim duže mogu biti izložene nasilju, a istovremneo su im pozivi za pomoć otežani jer je počinilac uvek u blizini.

”Ovi dani i naredne nedelje posebno su opasni za žene. Svi se suočavamo s velikim psihološkim izazovima u izolaciji ili karantinu, ali žene, a ponekad i deca iz nesigurnih domova suočavaju se sa posebno napornim testom stresa”, kaže predsedavajuća Odbora Evelin Regner.

Ona je pozvala zemlje članice EU da aktivno informišu građane o tome gde i na koji način oni koji su izloženi nasilju mogu dobiti pomoć.

Navodi se da te mere moraju da uključuju jednostavne načine kontaktiranja i upozoravanja policije, kao što su tekstualne poruke ili upotreba kodnih reči sa lekarima ili farmaceutima.

Regnerova je upozorila i na neophodnost obezbeđivanja više mesta u ustanovama za zaštitu od nasilja i ženskim skloništima širom EU.

U saopštenju Odbora za ženska prava Evropskog parlamenta ukazuje se i na činjenicu da pandemija COVID19 izuzetno naglašava i rodnu nejednakost.

Navode se podaci po kojima žene čine 70 procenata radne snage u zdravstvu, kao i da će nadolazeća ekonomska kriza će mnogo teže pogoditi žene.

”Naš je posao da jačamo fizičko i mentalno zdravlje žena i njihovu ekonomsku nezavisnost i nakon krize COVID19. Svakako nećemo ostaviti žene Evrope same”, ističu u Evropskom parlamentu.