ZAGREB – Većina od gotovo 600 poziva koje dnevno primi Hitna pomoć u Zagrebu, koji je osim pandemije korona virusa nedavno pogodio i zemljotres, tiče se psihičkih smetnji, piše zagrbački Jutarnji list.

Veći deo njih, navodi se, lekari uspevaju da smire i reše problem razgovorom, ali deo ih ipak završi hospitalizacijom.

Socijalna distanca, strah od gubitka posla, zaraze, smrti, potresa, neizvesne budućnosti dovode ljude do osećaja nesigurnosti i beznađa.

Primećen je, kažu, porast broja suicidalnih osoba, a potrošnja lekova: antipsihotika, hipnotika, antidepresiva i bezreceptnih lekova za smirenje porasla je za gotovo deset posto.

“Imamo jako puno poziva uznemirenih građana. U kratkom vremenu dogodile su se dve izuzetno stresne situacije, širenje korona virusa i potres koji je duboko poremetio sigurnost. Brojke, nažalost, govore koliko su ljudi pogođeni. Imamo oko 30 posto više poziva vezanih uz psihičke smetnje nego što je to uobičajeno”, izjavio je direktor Hitne pomoći Žarko Rašić.

Upravo zato povećali su broj iskusnih lekara koji se javljaju na telefone i koji procenjuju ozbiljnost stanja.

“Imamo pozive građana koji su u panici jer imaju temperaturu 37, jer su se zakašljali, jer je procurio nos. Imamo pozive anksioznih ljudi, prestrašenih, suicidnih i onih koji ne mogu da spavaju jer se boje potresa”, kaže Rašić.

Još nema konačnih brojeva, ali je činjenica, kaže, da imaju pozive i od policije koja ih zove zbog nasilja u porodici ili pokušaja suicida.