BEOGRAD – Udruženje ugostitelja Novog Sada “UGONS 1946” objavilo je uputstvo o merama zaštite i smernicama za rad za restorane i kafiće koji će početi da rade od 4. maja, pogotovo u zatvorenom prostoru.

Na sajtu tog udruženja navedene su mere kojih će morati da se pridržavaju gosti, kao i zaposleni u ugostiteljskim objektima.

Kako se navodi, gost će morati da prođe kroz podnu dezinfekcionu barijeru koja može da bude vlažna ili suva, a na ulazu i u baštu i unutrasnjost objekta i ukoliko ulaze gosti u toilet, a sede napolju, mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola- gel, prskalica ručna, vlažne maramice…

Propisamo je da u zatvorenom prostoru na jednog gosta mora bude 3,5 kvadratnih metara i jedno sedeće mesto, a na otvorenom na jednog gosta 2,5 m2 i jedno sedeće mesto.

Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za dezinfekciju ruku – gel, prskalica ručna, vlažne maramice, a sve treba da bude na bazi alkohola.

U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubrusi.

Gosti ne moraju da imaju rukavice i maske kada piju pića ili jedu, a dezinfikovali su se pri ulasku u objekat.

Kada je reč o zaposlenima, ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere ( suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo I na ulazu u uslužni deo.

Dobavljači obavezno pri isporuci moraju da prođu osnovnu dezinfekciju obuće i ruku sredstvima na bazi alkohola.

Ugostiteljski radnici robu koji su primili treba obavezno da dezinfikuju i isprskaju dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim da izvade iz transportnog pakovanja.

To pakovanje treba odmah da odložze u đubre, a robu da dezinfikuju i pravilno skladište.

Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske i rukavice.

Obuću zaposlenih treba dezinfikovati alkoholnim sredstvom u servisnom delu objekta.

Zaposleni u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme oprane na 90 stepeni i ispeglane.