BEOGRAD – Centar za prava deteta saopštio je danas da oko 1,5 milijardi dece širom širom sveta ne ide u školu i da većinu aktivnosti obavljaju kod kuće putem interneta i da je zato važnije nego ikad pre da roditelji povedu računa da im deca ne postanu meta seksualnih predatora i zlostavljača koji vrebaju na internetu.

Navode da se mnoga deca prvi put pridružuju onlajn svetu, da provode mnogo više vremena na mreži što nosi sa sobom nove rizike i da zato preporučuju roditeljima i starateljima da preduzmu neophodne korake kako bi zadržali kontrolu nad trenutnom situacijom.

Zbog mera koje su preduzete za sprečavanje širenja virusa KOVID-19, tokom samoizolacije deca su primorana da većinu aktivnosti obavljaju kod kuće, pa su se obrazovanje i socijalizacija preselili na internet tako da Centar za prava deteta preporučuje da roditelji razgovaraju sa decom o bezbednosti na mreži.

Kažu da roditelji treba da budu svesni mobilnih usluga koje koriste deca i da im pomognu da shvate važnost upravljanja ličnim podacima na ispravan način.

Roditeljima i starateljima se, kako navode, preporučuje da zatraže od dece da im pokažu koji sadržaj najviše koriste na mreži, kako bi bolje razumeli navike i potencijalne opasnosti sa kojima se suočavaju.

Roditelje pozivaju da pomognu deci da postave podešavanja privatnosti i provere da li znaju kako da prijave neprikladan sadržaj.

Korisne informacije i resurse mogu se pronaći pomoću Digitalnog vodiča za bezbednost na internetu , a roditelji treba sa provode vreme sa svojom decom na mreži i da zajedno istraže alate i aplikacije koje deca mogu da koriste i da razgovaraju o tome zašto određeni alati i aplikacije možda nisu prikladni za njih.

Upozoravaju i da deca mogu biti izložena ozbiljnim rizicima seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja na internetu čak i dok koriste onlajn igrice i zato roditelji treba da pokažu deci na koji način mogu da aktiviraju funkcije blokiranja i prijavljivanja u svakoj igri i aplikaciji, kako bi sprečili nasilnike ili strance da ih kontaktiraju.

Navode da su otvoreni dijalog i diskusija od predusnog značja kako bi se deca obratila za pomoc? odraslima u slučaju da su uznemireni, zabrinuti ili uplašeni zbog nečega što su videli ili što im se dogodilo na mreži.

Takođe, roditeljima i starateljima preporučuju i da nađu način da deca imaju ravnotežu između vremena provedenog na internetu i drugih aktivnosti.

Ukoliko smatraju da im je dete na bilo koji način ugroženo na intrenetu treba da se obratite Centru za bezbednost na internetu na broj telefona 19833, kažu u Centru za prava deteta.