SARAJEVO – Za 15 dana trajanja epidemije u Kantonu Sarajevo 608 građana je ostalo bez posla, a samo u poslednja 24 sata njih 66, najnoviji su podaci saopšteni danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić zamolio je građane za još 2-3 sedmice strpljenja, jer je to vreme, kako kaže, da se upozna pravo lice korona virusa.

“Prošireni su kapaciteti za izolaciju, a spremni smo da u roku od pola dana stavimo u funkciju novih 2.000 smeštajnih kapaciteta. Osigurano je i snabdevanje medicinskom i zaštitnom opremom, centralizirali smo nabavke preko UNDP-a i u roku od sedam dana dobit ćemo zaštitnu opremu, a u roku od 10 do 14 dana dobićemo i određenu količinu respiratora”, kazao je premijer KS Mario Nenadić, preneo je sajevski portal Klix.

Kada je reč o očekivanom paketu mera za zaštitu radnika i privrede, Nenadić je kazao da on zavisi od paketa mera koji će biti donesen na nivou FBiH.

“Nismo izašli s paketom mera jer od paketa mera FBiH zavisi ono što može da uradi KS. Prema najavama premijera FBiH, do kraja sedmice biće završen paket mera za područje Federacije, a onda ćemo videti šta može uraditi kanton”, rekao je Nenadić.

Do sada je na korona virus u Kantonu Sarajevo testirana 321 osoba, na testiranjima radi 17 mobilnih timova, a potvrđeno je 28 slučajeva zaraze.

Hosipitalizovano je pet građana sa srednje teškom kliničkom slikom.

Istaknuto je da broj novozaraženih u KS nije zabrinjavajući.