NIŠ – Članica Republičkog kriznog štaba i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kazala je večeras da procenat pozitivnih na virus korona u odnosu na ukupan broj testiranih poslednjih dana ukazuje da je Srbija na stabilnom nivou kada je epidemiološka situacija u pitanju.

“Što više testiramo, imaćemo više laboratorijskih slučajeva koji su pozitivni na Covid19. Procenat pozitivnosti, koji je ispod 15 odsto, sugeriše da se nalazimo na stabilnom nivou. Ako gledamo apsolutne brojeve, nismo imali nagle skokove i to je najvažnije”, navela je Kisić Tepavčević u uključenju za RTS iz Niša.

Ona je dodala da se nada padu broja obolelih u narednom periodu.

Povodom porasta učestalosti oboljevanja poslednjih nekoliko dana na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga, Kisić Tepavčević je navela da je situacija na nivou grada Niša stabilna, ali da postoje pojedinačne institucije, u kojima se desilo unošenje virusa i širenje među najosetljivijom populacijom.

U toku današnjeg dana je, kaže, 21 pacijent iz KC Niš otpušten, a u narednom periodu više od 200 pacijenata će biti iznova testirano.

“Nadamo se da su i oni na korak od kuće”, zaključila je.