BEOGRAD – Za oko 2.800 učenika osmog razreda, koji nisu imali uslove za onlajn testiranje kod kuće, kompanije Telekom, Telenor, Vip, Comtrade i Huawei su obezbedile donaciju pametnih telefona, tableta i mobilnih kartica na poziv Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije.

U saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu navodi se da više od 4,4 odsto učenika osmog razreda nije imalo uslove za onlajn samoprocenu znanja kod kuće i da su se pomenute kompanije odmah odazvale pozivu i pokazale društvenu odgovornost donirajući veliki broj uređaja za osmake.

“Na taj način su još jednom pokazali visok stepen društveno odgovornog poslovanja i digitalne solidarnosti, kao i da su, kada je najpotrebnije, spremni da nesebično pomognu građanima Srbije, pogotovo najmlađima“, naveo je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i zahvalio kompanijama na plemenitom gestu.

Onlajn test za samoprocenu znanja za učenike osmog razreda je prvi put organizovan potpuno elektronski kako bi se učenicima omogućila bolja priprema za završni ispit.

Rezultati testa se ne ocenjuju, a učenicima se savetuje da samostalno reše testove, bez obzira na krajnji rezultat, jer će jedino tako imati pravi uvid u svoje trenutno znanje i smernice za dalje planiranje učenja.

Cilj prvog probnog završnog ispita je da se iskoriste dosadašnji rezultati digitalizacije u sistemu prosvete i javne uprave kako bi se đacima osmog razreda i u uslovima vanrednog stanja obezbedila dodatna mogućnost vežbanja i pripreme za završni ispit, kao i da se provere potencijali da se u narednim godinama sprovede potpuno digitalni završni ispit.

Tanjug