BEOGRAD – Da nisu preduzete mere za sprečavanje širenja virusa korona to bi bilo eksplozivno, u smislu da bi se završilo za šest nedelja, ali sa ogromnim brojem zaraženih, samim tim i onih kojima je potrebna hospitalizacija, respirator, a što neminovno dovodi i do povećanja smrtnih ishoda, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je ponovio svoj stav da se na kraju nećemo stideti našeg, srpskog scenarija koliko god, kako kaže, da bude napadan u budućnosti.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Kon je upitan kakav bi srpski scenario bio da nisu preduzete mere, kazao da to ne bi bio srpski scenario, već neki “scenario X” i dodao da ne može da tvrdi da bi bio italijanski ili španski.

“Ali, bez preduzetih mera, smanjenja kontakta, socijalne distance, jednostavno to bi bilo eksplozivno, u šta nema sumnje. To se svuda dešava eksplozivno ukoliko nema mera, a to znači da bi se sve završilo u šest nedelja sa ogromnim brojem zaraženih, a onda samim tim u kratkom vremenskom periodu velikog broja onih koji traže bolničko lečenje i na kraju ogromnog broja onih koji u kratkom vremenskom periodu bi morali na respirator”, poijasnio je Kon.

Dodaje da umesto postupnog povećanja broja pacijenata koji zahtevaju respirator, tada bi imali sve ođednom.

“U takvim situacijama nijedan zdravstveni sistem nije pokazao sposobnost adaptacije, svi su bili mnogo više napadnuti samom infekcijom, za kratko vreme su obolevali i zdravstveni radnici i samim tim isključeni iz mogućnosti da pruže pomoć”, kaže Kon.

Ističe da kolaps zdravstvenog sistema zajedno sa velikim brojem zaraženih i onih kojima je potreban respirator dovodi neminovno do povećanja broja smrtnih ishoda i to je, kako kaže, nešto što smo na veliku žalost viđali u Italiji i Španiji.

“Uslovno rečeno imali smo sreće da sve to vidimo i shvatimo da sa ovim virusom nema šale”, kazao je.

Navodeći da su mnogi iz struke smatrali da ovaj virus neće izazvati epidemiju, Kon je kazao da ih je COVID 19 sa te strane na neki način iznenadio, jer je pokazao veći potencijal, nego što su mnogi očekivali.

“Bilo je onih koji su verovali da može imati pandemijski potencijal, pre svega mislim na profesora Radovanovcića, jer je on na to upozoravao, ali, svejedno, brzo smo reagovali i preokrenuli čitav način razmišljanja”, dodaje Kon.

Kako zaključuje, u Srbiji je bilo ravnomerno i nećemo se stideti na kraju našeg srpskog scenarija koliko god, kako kaže, da bude napadan u budućnosti.