BEOGRAD – Stanje na terenu, sa Kovid ambulantama, će biti sve bolje i bolje, kada budu i sami imali testove, a lekari primarne zdravstvene zaštite, na osnovu indikacija, određuju da li će biti testiranja ili ne, kažu epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević .

“Primarna zdravstvena zaštita dobija svoju ulogu. Govorim već 14 dana da epidemiolozi iz prednje linije moraju da se pouvku, da primarna preuzme noseću ulogu u svemu, a infektolozi leče samo najteže slučajeve”, rekao je Kon.

Dodao je da će stanje na terenu biti sve bolje kada budu imali testove, ali i da lekari u domovima zdravlja mogu na osnovu laboratorijskih nalaza ili rendgena da posumnjaju da li je reč o koroni ili nečem drugom.

“U situaciji kada procenjuju, imaju mogućnost laboratorijskog testa, treba da bude manjak leukocita da bi razmišljali o Kovidu. Imaju pravo da odlučuju i na osnovu rendgena. Imaju algoritam, kada treba da posumnjaju na koronu”, rekao je Kon, odgovarajući na pitanja novinara o, kako su naveli, nekim sličajevima građana koji imaju respiratorne simptome a nisu testirani.

Sigurno je, dodaje, da će, kada testovi budu baš kod njih, pristupiti šisrem testiranju, pa će i sami uzimati uzorke, dok do tada moraju da zovu epidemiologe.

“Moraju da budu potpuno pripremljeni, sa odgovarajućom opremom. I jesu sve više opremjeni. Onda ćemo samo prikupljati uzorke i slati na Torlak”, rekao je Kon.

Primetio je da je za uspešno suzbijanje epidemije najvažnije, ali i najteže da se otkriju blage forme bolesti.

“I tu je uloga Kovid ambulanti važna, da privuku ljude da se testiraju jer i blagi simptomi i forme, mogu da završe vrlo ozbiljno”, rekao je Kon.

Zamenik direktora Insituta “Batut” Darija Kisić kaže da smo još u sezoni respiratornih infekcija, da su lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti navikli da imaju 100 pregleda dnedvno, imaju iskustvo i sigurno znaju da prepoznaju upalu pluća.

“Ako je to lekar prepoznao, i poslao kući nekog, nakon pregleda i laboratorijske analize, sigurno postoji stručni razlog zašto je tako”, rekla je Kisić.

Dodala je da samo respiratorni simptomi nisu po sebi indikacija, kao i da nije bilo propsuta, da su imali neki slučaj, a da nisu reagovali.