BEOGRAD – Virus slabi i na red je došlo pitanje popuštanja mera, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon i najavio da će posle praznika starijima koji su preko 30 dana bili u kućnoj izolaciji biti omogućeno kretanje.

On je na konferenciji za novianre objasnio da će verovatno utorkom, petkom i nedeljom starijim osobama od 65 godina biti omogućeno da izađu i prošetaju na pola pola sata, u prečniku od 600 metara od kuće i u vreme policijskog časa.

To bi bilo u vreme policijskog časa u bilo koje vreme, kako ne bi izašli svi istovremeno, kao i da ne mogu doći u kontakt sa zaraženima.

Kon je ocenio i da se situacija sa epidemijom poboljšava, tako da će restritkivne mere za sve postepeno popuštati.

“Ocigledno da se testirarnje povećava na skoro 3.500 u toku dana, bolja je situacija vidno iz dana u dan, tako da počinje preispitivanje odnosno popuštanja mera koje su donete”, kazao je Kon.

On je objasnio i da nije ravnomerno ista situacija u svim delovima Srbije.

Oko Niša, Prokuplja, Aleksinca, ima veći provcenat pozitivnih od testiratrnih.

U Beogradu, međuitim, kako je naveo, u jednom danu je svega 6,2 odsto bilo pozitivno, što pokazuje da se gubi potencijal virusa.

U Jagodini 20,4 odsto poziotivnih od testiratnih, Chjpriji 9 od 54 pozitivnih slučajeva.

U Vojvodini je takođe značajno smanjen broj zaraženih tako da dolazi na red popuštanje mera.

Već je prisutno i razmišljanje ekonomista da treba da dođe do popuštanja po pitanju rada kompanija, a lekari su da to bude postupno, zakljucio je Kon.