DŽAKARTA – Zabrinutost zbog pandemije korona virusa obeležila je početak Ramazana, najsvetijeg meseca u islamskom verskom kalendaru.

Umesto usredsređenosti na veru, porodicu i širu zajednicu, mnogi muslimani širom sveta sada razmišljaju o mogućem gubitku radnih mesta, zabranama kretanja i nemogućnosti posećivanja rodbine.

“Ovo je previše tužno da bi bilo zabeleženo u istoriji”, izjavio je za Rojters jedan stanovnik Džakarte, glavnog grade Indonezije, najmnogoljudnije muslimanske zemlje sveta.

U Džakarti, koja je i epicentar zaraze korona virusom u Indoneziji, produžene su restriktivne mere uvedene radi obuzdavanja pandemije.

Broj preminulih usled oboljevanja od korona virusa u Indoneziji iznosi 689, i najviši je u Aziji, izuzimajući Kinu, a broj zaraženih je 8.211.

Karantin u većinski muslimanskoj Maleziji takođe je produžen za još dve sedmice, mada je u toj zemlji dnevni porast novozaraženih značajno manji u odnosu na proteklu sedmicu, pa ukupan broj slučajeva korona virusa tamo iznosi 5.603, uključujući 95 preminulih.

Uoči početka Ramazana, premijer Muhjidin Jasin rekao je da je “džihad” protiv pandemije dao rezultate, ali da mora biti nastavljen.

U Maleziji, kao i u njenim susedima Singapuru i Bruneju, zabranjeni su popularni ramazanski bazari na otvorenom, pa su neki prodavci prešli na prodaju putem interneta.

Zbog opasnosti od širenja zaraze, ramazanske molitve zabranjene su u južnoj pakistanskoj provinciji Sind, a premijer te zemlje, Imran Kan, odluku o zatvaranju džamija prepustio je verskim velikodostojnicima, od kojih su mnogi pozvali vernike da ispune džamije i uzdaju se u veru kao zaštitu od virusa.

Za protekla 24 časa, u Pakistanu su zabeležena 642 nova slučaja COVID-19, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva dostigao 11.155, dok broj preminulih iznosi 237.

Tradicija zajedničkih ramazanskih obroka pod nazivom “iftar” privremeno je zabranjena u Turskoj, a ministar zdavlja Fahretin Kodža izjavio je da Ramazan “ne treba da bude izgovor za popuštanje u preventivnim merama” i da “mesec blagoslova ne treba za ishod da ima bolest”.

U Indiji, u kojoj 200 miliona stanovnika ispoveda islam, čineći 14 odsto ukupne populacije, muslimani su optuženi da šire korona virus, a do optužbi je došlo posle trodnevnog sastanka jedne islamske misionarske grupe u Nju Delhiju u martu.

Neki visoki funkcioneri indijske hinduističke nacionalističke partije “Baratija Džanata” taj skup su nazvali “korona terorizmom” i “talibanskim zločinom”, pa su se, kako navodi AP, muslimani u Indiji ponovo suočili sa stigmatizacijom, i to u situaciji kada pandemija i veoma restriktivne zabrane kretanja širom zemlje njihov verski i svakodnevni život ionako čine težim.