KOSOVSKA MITROVICA – Građanima na Kosova, uključujući i one koji žive u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, od danas je dozvoljeno da dnevno budu 90 minuta napolju i to prema nedeljnom rasporedu na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja sa lične karte.

Kako su potvrdili gradonačelnici opština sa severa KiM na zajedničkoj pres konferenciji, građanima je dozvoljeno snabdevanje hranom, lekovima i higijenskim proizvodima, obavljanje bankarskih plaćanja samo sat i po vremena dnevno, prenosi Kosovo onlajn.

Za strane državljane koji nemaju matični broj, dozvoljeno vreme izlaska određuje se na osnovu poslednjeg broja pasoša ili lične karte.

Maloletnici mogu biti u pratnji po jednog člana porodice.

Zbog visokog rizika od korona virusa, osobama starijim od 65 godina preporučeno je da ne napuštaju kuću ili stan, osim u hitnim slučajevima.

Strogo je zabranjeno napuštanje kuća i stanova, uključujući društvena okupljanja, porodične posete i slično.

Od danas je zabranjen ulaz i izlaz iz Opštine Severna Mitrovica, osim uz dozvolu Kosovske poreske administracije sistema EDI i samo za obavljanje prevoza robe i usluga radi obezbeđenja funkcionisanja lanca snabdevanja.

Za poljoprivrednike, za ulaz i izlaz zahteva se i potvrda o registraciji poljoprivrednika i lična karta.

Od danas je zabranjen i promet motornih vozila u opštini Severna Mitrovica i ostalim opštinama na severu KiM.

Raspored prometa za poljoprivrednike i zaposlene na farmama je 6 do 20 sati.

Tokom dozvoljenog prometa fizička lica su dužna da imaju prekrivena usta i nos maskom, šalom ili nekom drugom maramom i da u svakom trenutku održavaju rastojanje od dva metra od drugih lica.

Nepoštovanje mera utvrđenih ovom odlukom Ministarstva zdravlja smatra se administrativnim prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 evra do 2.000 evra za fizička lica i od 3.000 evra do 8.000 evra za pravna lica, dok se odgovorno lice pravnog lica kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 500 evra do 1.500 evra.

Ove odluka stupila je na snagu jutros i važi do 4. maja 2020. godine, a biće preispitana najkasnije do 30. aprila 2020. godine, u konsultaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje.