BEČ/KOPENHAGEN/VARŠAVA – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je danas vlade da preduzmu mere radi zaštite žena i dece imajući u vidu zabrinjavajući porast porodičnog nasilja usled preporuka u mnogim zemljama da se zbog pandemije korona virusa ostane kod kuće i u samoizolaciji,

“Nažalost, za njih dom nije uvek sigurna luka i oni su najizloženiji zlostavljanju i treba im povećana zaštita u ovim vanrednim vremenima”, naveli su najviši zvaničnici OEBS u saopštenju.

“Baveći se aktualnom zdravstvenom krizom države ne smeju da zaborave da podrže pravo žena i dece da žive bez nasilja u vreme kada se porodice nađu u samoizolaciji. Hitno treba preduzeti akcije vezane za njihove potrebe i preduzeti mere da im se pruži adekvatna zaštita”, rekao je generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Generalni sekretar PS OEBS Roberto Montela kazao je da neke vlade već preduzimaju mere za borbu protiv porodičnog nasilja tokom mera izolacije što treba da posluži kao primer drugima.

Zvaničnici OEBS primećuju da stopa porodičnog nasilja može da se poveća u doba kućne izolacije kada je smanjen pristup službama za podršku žrtvama nasilja.

Specijalni predstavnik PS OEBS za rodnu ravnopravnost Hedi Fraj upozorava da je previše osoba izloženo mentalnom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, a da situacija često eskalira kada su porodice pod stresom.

Direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava Ingbjorg Solrun rekao je da je borba protiv porodičnog nasilja odgovornost države.

“Dok vlade nastoje da zaštite ljude od pandemije, one moraju da uzmu u obzir potencijalne posledice njihovih mera na žene i osiguraju da zaštita od realne i potencijalne pretnje bude prioritet”, rekao je on.

Kako dodaje, vlasti moraju da osiguraju bezbednost svih građana bilo da je reč o infekciji ili nasilju u njihovom domu.