BEOGRAD – Sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu danas oko 13.00 sati u Rim je odleteo prvi od četiri aviona sa paketima medicinske opreme za borbu protiv zarazne bolesti Kovid 19 u Rim, koju građanima Italije donira Republika Srbija, a otpremanju pomoći prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

Medicinska oprema biće otpremljena danas sa četiri aviona Er Srbije, sutra će poleteti još dva, a u ponedeljak još dva – ukupno osam aviona sa pomoći koju Srbija donira Italiji.

Otpremanju medicinske opreme prisustvuje i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja će i otputovati u Rim i uručiti donaciju ministru inostranih poslova Italije Luiđiju Di Maju.

Predsednik Vučić istakao je da je Italija u prethodnim godinama mnogo učinila za Srbiju, posebno za vreme poplava 2014. godine.

Podsetio je da italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 ljudi, od kojih žive naše porodice.

“Italija je današ u užasno teškoj situaciji. Prvi su bili pogođeni, mi smo se snašli, kupili mnogo opreme. Danas mislimo da imamo dovoljno za sopstvene protebe i za ono što nam nije u kratkom peridu neophodno dajemo italijanskim prijateljima, znajći da će umeti to da cene i biće nam podrška i ubuduće”, rekao je Vučić.

On je zahvalio o posadi Er Srbije, što se, kaže, nisu sakrili i sklonili, iako je kopmanija pretrpela gubitke, zbog humanitarnih letova i ukidanja komercijalnih letova.

“Vaša budućnost je zagarantovana, i plate i posao. Država će još više ulagati u Er Srbiju, jer nema tehničkih smetnji. Uradićemo sve da budete ponosna krila Srbije, kao i do sada”, rekao je Vučić.

Na jednoj od kutija sa opremom, predsednik je napisao:

“Pobedićemo zajedno, hrabra Italijo. Srbija je sa vama”.

Tanjug