BEOGRAD – Naučili smo mnogo o virusu korona za ovo vreme, znamo dosta o njemu, ali još toga treba da naučimo, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović.

“Znamo da prepoznamo virus, da ga rano dijagnostikujemo, da prepoznajemo ljude u riziku da razviju komplikacije, znamo koje terapije da primenimo da ublaže tok bolesti i da sprečimo teške oblike bolesti”, rekao je Stevanović danas novinarima.

Sada, kaže, znamo i kako da se prilagode načini lečenja bolesti, i koji su to “modovi” koji ranije nisu toliko korišćeni, ali su se pokazali uspešnim.

Ipak, kako kaže, nema odgovora na neka pitanja, poput onog zašto više oboljevaju muškarci, kao ni na mnoge stvari koje određuju tok bolesti – da li ima veze sa genetikom ili navikama pacijenata…

“To je u ovakvoj situaciji, kada nemamo vremena da statistički obrađujemo sve, zasad nemoguće. Kao i ostali, punimo baze podataka, koje će se natenane analizirati kada se ovo smiri. Znaćemo da izvučemo pouke za neku sličnu situaciju”, rekao je Stevanović.

Upitan o tvrdnjama jednog lekara iz SAD – da se virus korona može lečiti terapijom od tri leka, za vrlo kratko vreme i ima li struka mišljenje o tome – Stevanović je rekao da naša struka prati sva validna svetska izveštavanja i istraživanja, kao i sve ono što još nije potvrđeno i nema validne reference.

“Ali, dijagnostika i terapijski protokoli su stvar struke, a ne za izveštavanje po medijima”, dodao je Stevanović.