BEOGRAD – Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je večeras da ne postoji lek protiv virusa Covid-19, a da se u lečenju pacijenata koriste lekovi kada bolest postane simptomatična.

“Kratko i jasno – lek ne postoji. Svi lekovi koji se koriste u lečenju Kovida jedino služe za lečenje bolesti kada postane simptomatična. Ne postoji lek, mi lekari koristimo samo zdravstvenu opremu. Nema preventivnog leka”, rekao je Stevanović.

Gostujući na Tv Prva, on je naveo da se u lečenju obolelih pacijenata koriste terapijski protokoli, koji su stvar struke i nisu za priče na društvenim mrežama i medijima.

“Te protokole je odredila struka, jasno su propisani, dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama i dostupni su svim zdravtsvenim radnicima”, rekao je Stevanović.

Govoreći o metodama kineskih i ruskih lekara, Stevanović je rekao da oni imaju razlike u stavovima i pristupima šta više da se koristi u lečenju.

“Mi pokušavamo da sve to prilagodimo našim uslovima. Bitno je što više smanjiti broj kontakata i smanjiti put širenja epidemije. Protokoli se razlikuju od kliničke slike, stanja, prethodne primene, starosti…”, rekao je Stevanović.

On je dodao da ako se Kovid-19 ponaša kao svi drugi virusi, on će čekati svojih “novih pet minuta”, a da je na nama da se bolje pripremimo na novu epizodu koja bi, kako kaže, mogla da se pojavi za par meseci, za par godina, a možda i nikad.