PODGORICA – U Crnoj Gori je potvrđeno 16 novih slučajeva korona virusa I sada ih je ukupno 160, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je na video konferenciji za novinare apelovao da se ne stigmatizuju pacijenti I istakao da niko nije kriv što se razboleo.

Mugoša je rekao da se prati situacija u podgoričkom naselju Vrela Ribnička.

Prema njegovi rečima broj novoobolelih pokazuje da postoji lokalna transmisija I infekcija unutar populacije.

“Uspeli smo da održimo u Crnoj Gori najduže da budemo zemlja bez inficiranih. Sve ono što se kasnije dešavalo, nepoštovanje mera, rezultiralo je sa širenjem bolesti. Molim da se ne radi stigmatizacija bolesnih. Niko nije kriv što se razbolio”, poručio je Mugoša.

Ponavlja da Crna Gora zemlja koja radi najviše testiranja, a da je socijalna distanca jedino rešenje za suzbijanje virusa.

On je kazao da će epidemiološke službe na Vrelima Ribničkim imati složenu situaciju i dosta posla.

“Situacija na Vrelima Ribničkim je izazovna, zbog velikog broja kontakata, velikog broja članova porodice. Preduzeli smo već prve mere i nastavićemo sa merama koje ćemo sprovoditi u celom naselju. Fizička distanca i socijalno distanciranje je tamo najvažnije”, naveo je Mugoša.

Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja je kazala da je Nacionalno koordinaciono telo sinoć razmatralo situaciju na Vrelima Ribničkim.

“Pratimo šta se dešava sa tom porodicom i ostalima u okruženju. Mere ćemo širiti prema tome kako se bude odvijala situacija”, istakla je Miranović.

Ona je saopštila da se u karantinima nalazi 940 osoba, te da danas očekuju novu grupu crnogorskih građana koji dolaze iz Frankfurta.