RIJAD – Vlasti Saudijske Arabije do daljeg su produžile policijski čas uveden širom te kraljevine radi obuzdavanja širenja korona virusa, i to pošto je broj novozaraženih tokom proteklih pet dana premašio 300 dnevno.

Kako prenosi Rojters, u prestonici Rijadu i drugim velikim gradovima od prošle sedmice na snazi je 24-časovni policijski čas, a stanovnicima je izlazak iz kuća dozvoljen isključivo radi zadovoljavanja najosnovnijih potreba, i to samo u delu grada u kojem žive.

U drugim delovima Saudijske Arabije, policijski čas, uveden 23. marta, počinje u tri sata popodne i završava se u šest sati ujutru narednog dana.

Sa 4.462 zaraženih i 59 preminulih, Saudijska Arabija je najteže pogođena pandemijom korona virusa od svih šest zemalja Persijskog zaliva, u kojima je ukupan broj slučajeva zaraze premašio 14.000, a broj umrlih iznosi 96.

Saudijska Arabija je takođe zatvorila većinu javnih objekata i obustavila međunarodne letove, ali i hodočašće pod nazivom umra, a slične mere su preduzele i ostale zemlje u regionu, u kojima se virus širi i među nisko plaćenim radnicima migrantima, višemilionskom populacijom mahom iz azijskih zemalja.

Nadležni u Bahreinu danas su saopštili da strani radnici čine 45 od 47 novih slučajeva u zemlji, a Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su, sa 3.736 zaraženih i 20 umrlih, odmah iza Saudijske Arabije, upozorili su na moguće poteze protiv zemalja koje ne budu dozvolile repatrijaciju svojih radnika migranata.

U cilju sprečavanja širenja zaraze među stranim radnicima, Katar je zatvorio značajan deo jedne industrijske zone, u Dubaiju su pod blokadom dve trgovačke četvrti, a u Omanu guvernorat Maskat.

Rojters takođe navodi da su kuvajtske vlasti juče odobrile odlazne letove radi repatrijacije stranih državljana.