NOVI PAZAR – Pripadnici Vojske Srbije, 246. Bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane iz Kruševca danas su u Novom Pazaru dezinfikovali ulice.

Biološka dezinfekcija ulica, trotoara i javnih gradskih površina obavljena je uz pomoć dve cisterne Vojske Srbije, koje su posipale rastvor natrijum- hiperhlorita. Tagođe dezinfikovani su i ulazi stambenih zgrada.

Foto:E.Ćorović

„Trenutno su pripadnici bataljona angažovani u više gradova i opština u Srbiji. Pripadnici bataljona su motivisani, osposobljeni i obučeni za delovanje u ovakvim situacijama. Nadamo se da u saradnji sa ostalim državnim organima i službama ćemo što pre situaciju staviti pod kontrolu“, kazao je komandant 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane major Vladimir Filipović.

Članovi Operativnog štaba za vanredne situacije Novog Pazara obišli su mesta koja se dezinfikuju. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je situacija zabrinjavajuća, ali pod kontrolom.

„Tu je danas i Vojska Srbije da pomogne JKP „Gradska čistoća“ u dezinfekciji ulica. Dezinfikuje se naselje Lug koje ima najviše obolelih od ovog virusa. Mi preduzimamo sve što je u našoj moći sa svim resursima, ustanovama i republičkim institucijama kako bi doprineli sprečavanju širenja epidemije u našem gradu“, kazao je Biševac.

Foto:Grad Novi Pazar

On je ponovio da je Grad resurse dao na raspolaganje Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

„Juče je stigao stručni tim lekara iz Beograda koji će sa našim lekarima preduzeti mere povodom pojave obolelih u našem gradu. Sutra dolazi predsednik Vučić, dolazi oprema u vidu respiratora i pokretnih rendgena. To će nam dobro doći da naša Bolnica bude što bolje opremljena u slučaju epidemije“, objasnio je Biševac.

Uz pomoć Vojske dezinfikovane su i površine sipred Doma zdravlja, Opšte bolnice i Medicine rada.

U Novom Pazaru pozitivnih na korona virus je 13 osoba.

Troje pacijenata je smešteno u Kliničkom centru u Kragujevcu, a 10 je prebačeno u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, koji su do sada bili u kućnoj izolaciji.