NOVI SAD – Grad će doneti niz mera kojima će pomoći malim privrednicima, a odnose se na plaćanje zakupa poslovnih prostora i tezgi na pijacama, izjavio je danas gradonacelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Pored državnih ekonomskih mera, i Grad će podržati privrednike koji su u zakupu gradskog poslovnog prostora i tezgi na pijacama. Plaćanje rezervacije tezgi dok ne rade pijace, biće preneto na period kada pijace ponovo počnu da rade”, rekao je Vučević.

On kaže da Grad razmatra različite modele, tako da će zakupci poslovnog prostora moći svoje obaveze da isplate uz popust do kraja godine, ili da u 2021. godini isplate zakupninu u celosti, bez obračunavanja kamate.

Vučević je rekao da još nema konačnih odluka, ali da će Grad “učiniti sve da ugostitelji, frizeri, i druge uslužne radnje, ostanu u lokalima, da ekonomski izdrže ovaj period i da sačuvaju radna mesta”.

Najavio je da će računi JKP Informatika iz perioda vanrednog stanja dospevati na naplatu u 2021. godini bez kamate.

“Niko nije dužan da sada plati, ali ko želi to može učiniti i hvala svima koji sada plaćaju, jer tako olakšavaju funkcionisanje Grada”, kazao je gradonavčelnik.

Vučević je najavio da razmatraju “da li da zatvore kej”.

“Jer, čim je lepo vreme, on postaje staza zaraze, a oni koji šetaju rizikuju da za nekoliko dana završe u bolnicama ili na Sajmu. Svi smo podložni, a sada je već svako čuo za nekog da je u bolnici, zato nam treba gvozdena samodisciplina”, naglasio je Vučević.

Danas je počelo pakovanje, a sutra distribucija paketa za penzionere u Novom Sadu sa penzijama do 30.000 dinara.

“Paket je sadržajan, ima 10 kilograma brašna, dva kilograma pasulja, kilogram pirinča, paštete, mesni narezak i litar ulja”, precizirao je Vučević.