BEOGRAD – Savez samostalnih sindikata Srbije, uputio je pismo Predsedniku Aleksandru Vučiću u ime samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja sa molbom da pomogne zaposlenim u predškolskoj ustanovi „Maslačak“ u Sjenica.

U pismu se ,uz razumevanje za njegove obaveze i brige moli da založi svoj autoritet da se reši njihov problem,jer kako se navodi zaposleni u ovoj predškolskoj ustanovi u toku ove godine primili samo polovinu zarade za oktobar 2019. godine i to krajem februara, tako da im nedostaje novac za hranu, lekove i osnovne životne potrebe.

Kako se navodi zbog prezaduženosti opštine pitanje je kada će uopšte dobiti zaradu u toku ovog meseca, pa su pored borbe sa epidemijom suočeni sa borbom za egzistenciju, jer za zaposlene na minimalnoj zaradi to znači 15 000 dinara za protekla tri meseca …

Kako se navodi o problemima zaposlenih u PU „Maslačak“ Sjenica od decembra 2019. je upoznato resorno Ministarstvo, Vlada koji su u više navrata pokušavali bezušpešno da pomognu, jer je odgovornost na opštini da reše problem, a sada je obavešten i Krizni štab Vlade sa molbom za pomoć u paketima hrane i higijene za zaposlene.

Reč je o tome, kako se navodi u pismu što čelnici lokalne samouprave tvrde da je višak zaposlenih u ovoj predškolskoj ustanovi razlog kašnjenja zarada, a opština na osnovu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih iz 2013. odobrava i planira budžet za 40 umesto 83 zaposlena koliko sad ima.

Preškolska ustanova se po ovom pitanju se obraćala i ministarstvu finansija pokušavajući da dobije uvećanje mase sredstava za 42.720.000 dinara za ovu godinu, što bi omogućilo isplatu plata svim zaposlenim prema normativu, navedeno je u pismu.