NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar zauzima drugo mesto po javnosti rada lokalne samouprave, Tutin je na 78, a Sjenica tek na 110. mestu, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija.

Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 82, 16 više nego prošle godine, ali ima jedan manje od Bečeja, čija je lokalna samouprava najtransparentnija u Srbiji.

Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.

Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (15 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih pet dobio četiri boda.

U odnosu na prošlu godinu Novi Pazar je unapredio transparentnost budžeta, a najslabije ocene dobio je za javnost rada javnih preduzeća, iako je pohvaljeno objavljivanje informacija na sajtu Grada, kao i održavanje javnih rasprava i konkursa.

Tutin je sa 45 indeksnih poena napredovao za 16 mesta u odnosu na prethodno istraživanje. Najbolje ocene dobio je za tranparentnost budžeta (13 od maksimalnih 15), opšti rad, slobodan pristup informacija od javnog značaja, kao i sprovođenje javnih nabavki, rasprava i konkursa.
Za informator o radu Tutin nije dobio niti jedan bod, za transparentost rada javnih preduzeća i ustanova imao dva od mogućih 15 poena, a javnost rada lokalnog parlamenta i Opštinskog veća pet od 18 bodova.

Iako je ove godine (39) sakupila pet bodova više nego prošle Sjenica je nazadovala na listi i trenutno je tek 110. lokalna samouprava u Srbiji po javnosti rada.

Najtransparentnije oblasti u radu lokalne samouprave Sjenice su javne nabavke (četiri od četiri boda), dok su najslabije ocene za informator, slobodan pristup informacijama, rad skupštine i Opštinskog veća, javnih preduzeća i ustanova.

Od ostalih sandžačkih opština, Priboj je na 29. mestu sa 55 bodova, Nova Varoš 64. sa 47, a Prijepolje na 89. mestu sa 42 poena.

Najnetransparentnije lokalne samouprave u Srbiji su Jagodina (21 bod) i Bela Crkva (18 poena).


Radio Sto plus