BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da mere opreza i prevencije ostaju na snazi iako je ukinuta zabranja kretanja i naglasila da je od sada u borbi protiv korona virusa najvažnija lična odgovornost građana.

Brnabić je za TV Prva rekla da Krizni štab nastavlja da radi i da će se mere menjati iz nedelje u nedelju u skladu sa procentima novozaraženih.

Ona je apelovala na građane da i dalje poštuju mere fizičke distance, da koriste zaštitne maske i druga sredstva i da kontakte svedu na minimum.

Naglasila je da će zabrana okupljanja i dalje biti na snazi i da će u slučaju kršenja te mere, kao i do sada, reagovati pripadnici MUP-a, dok će kada je reč o merama koje donose lokalne samouprave reagovati komunalna policija.

””Nije intencija da se ljudi kažnjavaju i podnose krivične prijave, već da svi imamo ličnu svest i odgovornost šta znači da čuvamo svoje i zdravlje nacije kada nema restriktivnih mera””, rekla je Brnabić.

Dodala je da će se Vlada Srbije truditi da poboljša komnikaciju sa javnošću preko medija, veb sajta Vlade i Covid19.rs kako bi bili na usluzi građanima.

Na pitanje o tome, kako pišu mediji, da ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio da se dozvoli korišćenje gradskog prevoza svima, a ne samo zaposlenima, premijerka je kazala da je tim povodom dobila molbe od predsednika Vučića i od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Kako je rekla, predsednik ju je pozvao danas i zamolio da Krizni štab razmotri da se korišćenje gradskog prevoza ne uvodi po fazama i da se izbegnu gužve za dobijanje propusnica za zaposlene.

Dodala je da je Poverenica, takođe, apelovala da Krizni štab to razmotri jer je dobila žalbe od građana, pre svega nezaposlenih kojima je važno da koriste prevoz da bi otišli na razgovor za posao, kao i onima koji pružaju tuđu negu i pomoć.

”Mi ćemo to preinačiti u preporuku i prepustiti građanima na ličnu odgovornost da, oni koji ne moraju, još uvek ne koriste prevoz. Videćemo od sutra kako će to funkcionisati, biće nam potrebna konitunirana podrška građana”, rekla je Brnabić.

Dodala je da oba krizna štaba nastavljaju sa radom, ali da će se medicinski, na čijem je ona čelu, ređe sastajati.

”Ali da će nastaviti da radi i preko leta da bismo bili spremni za drugi talas na jesen, ako ga bude bilo”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da je zdravlje nacije u najvećoj meri sačuvano i napomenula da se nastavlja sa proširenim testiranjem i da će se pratiti situacija na terenu i u odnosu na to prilagođavati mere.

”Nadamo se da će biti sve veća relaksacija mera, pokrenuli smo epidemiološku studiju, očekujemo da krajem meseca ili početkom juna imamo prve naše testove na antitela koje će proizvoditi Institut za primenu nuklearne energije”, istakla je premijerka i dodala je da se sa Institutom za molekularnu genetiku radi na formiranju genetičke biobanke.

Ona je navela da Krizni štaba, koji vodi predsednik Aleksandar Vučić, nastavlja da radi kako bi pratio primenu privrednih mera i da li je potrebna još neka sektorska dodatna podrška.

”Vlada se vraća polako svojim redovnim aktivnostima, mi ćemo u ponedeljak imati sednicu saveta za BDP, tako da ćemo neke od tih aktivnosti preduzeti i mi”, kazala je Brnabić.