BEOGRAD – Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić položio je danas venac na grob Josipa Broza Tita u Kuću cveća u Beogradu povodom 40 godina od smrti bivšeg lidera jugoslovenskih komunista i predsednika nekadašnje Jugoslavije.

Dačić je poručio da SPS kao pravni i politički naslednik partije čiji je predsednik bio Tito, Saveza komunista i Komunističke partije, a koja je naslednik Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista), čuva dobre tradicije tog pokreta.

“Mi čuvamo tradicije od Svetozara Markovića, Dimitrija Tucovića, Filipa Filipovića, pa do Josipa Broza Tita, sve do dana SPS. Čuvamo dobre tradicije tog pokreta, i svakako treba odvojiti nekoliko segmenata onog što je bilo dobro u prošlosti i to dobro sačuvati za budućnost”, rekao je Dačić.

Dobro koje treba izdvojiti, kaže Dačić, jeste sistem u kojem je bilo besplatno školstvo, zdravstvo, u kome su građani imali sigurna i stabilna radna mesta, u kojem je vladao mir.

“To su ideje koje su aktuelne i u modernom svetu i treba videti kako se mogu realizovati u uslovima kapitalističkog sistema u kojem danas živimo”, ističe Dačić i dodaje da je građane u uslovima pandemije virusa korona upravo spasilo jako državno zdravstvo.

Zbog toga, ocenio je, u SPS i kod građana ne postoji nostalgija za Titom, ali postoji nostalgija za jednim mirnim životom, velikom i jakom zemljom koja je bila cenjena širom sveta.

“Veze i kontakti ostvareni u doba Tita nama su i danas od velike koriste, imajući u vidu Pokret nesvrstanih koji je Tito osnovao, a koliko je on bio cenjen, govori i to da je njegova sahrana bila najveća u 20. veku”, ukazao je Dačić.

Dodao je i da SPS ne misli da prošlost može da se vrati i da ne treba da se vrati, jer, kako je rekao, svi znaju i koje su slabosti tog sistema, pre svega jer nije postojala višepartijska demokratija, dok su postojali interesi različitih naroda i republika.

“Veliko je pitanje koliko su neki politički potezi u to vreme bili u skladu sa interesima srpskog naroda, ali za to su više krivi srpski komunisti, nego što je Tito”, kaže Dačić.

On se upisao i u Knjigu žalosti u kojoj je naveo:

“U znak sećanja na Josipa Broza Tita, predsednika i generalnog sekretara partije čiji je politički i pravni naslednik Socijalistička parija Srbije”.