CETINJE – Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) nemaju pravo da predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, s kojom traže da pregovaraju, izavio je danas na Cetinju crnogorski predsednik Milo Ðukanović.

Ðukanović je na konferenciji za novinare povodom dve godine od izbora na tu funkciju optužio SPC da ne plaća porez državi I da, kako kaže, u hramovima nelegalno gomila sveštenike.

“SPC će biti uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje”, poručio je Ðukanović.

SPC, kaže, mora da shvati da je dosta bilo tog “cirkusa”.

“Ponudili smo SPC da budu deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu”, naveo je Ðukanović i dodao da “oni za sada tu ponudu odbijaju”.

Neće im, ističe, biti prvi put da propuste jednu izglednu šansu.

“U tom slučaju, preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rešenje. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike”, rekao je Ðukanović.

U tom slučaju, istakao je, radiće se ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca, jer bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima.