PODGORICA – Epidemiološka situacija u zemljama regiona je promenljiva po pitanju novoobolelih, a jedino je stabina u Crnoj Gori, gde prema zvaničnim informacijama, već dve sedmice nema novih slučajeva oboljevanja, pa se razmišlja o proglašenju kraja epidemije.

U Crnoj Gori, osim jednog importovanog slučaja juče, koji je bio najpre pozitivan, a u drugom testiranju negativan, u toj državi već gotovo dve sedmice nema obolelih od korona virusa, a broj ozdravljenih se iz dana u dan povećava.

Prema saopštenju Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije zaraženih je bilo 324, a oporavljenih 266.

Ministarstvo prosvete još uvek čeka odobrenje Instituta za javno zdravlje i NKT-a, za otvaranje vrtića, rekao je generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Uprkos dobroj epidemiološkoj situaciji iz NKT-a upozoravaju na mere opreza.

U međuvrmenu, Evropska komisija je konstatovala da je pandemija gurnula Crnu Goru u dublju recesiju od globalne krize, a glavni razlog je kolaps turizma, koji čini četvrtinu BDP-a te države.

Prema prognozi EK objavljenoj juče predviđa se pad BDP-a od 5,9 odsto.

U Bosni i Hercegovini trenutno je 2.056 osoba zaraženo korona virusom.

U protekla 24 sata na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu testirana su 343 uzorka, od čega je virus potvrđen kod

17 osoba, a u Republici Srpskoj od 507 testiranih uzoraka, na virus je pozitivno 25 osoba.

Od danas je u RS prestala da važi mera obavezne samoizolacije prilikom ulaska u zemlju, odnosno FBiH.

U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima, registrovao ukupno 2.125 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je šest novoobolelih, a 1.641 osoba je ozdravila.

Preminulo je 86 osoba, a 13 oboleliih je na respiratorima.

Do sada je testirano ukupno 41.938 osoba.

U Sloveniji, koja je prva proglasila kraj epidemija, broj zaraženih korona virusom je porastao na 1.449.

Broj preminulih od virusa Covid-19 je 99 osoba, a ukupno je do sada testirano 58.978 ljudi.

Na snagu je stupila nova vladina uredba kojom se vrše izmene i dopune mera na graničnim prelazima prilikom ulaska u Sloveniju.

Otvaraju se dodatne kontrolne tačke na putnim vezama, a prelazak granice na određenim kontrolnim tačkama biće dozvoljen samo dnevnim radnicima i drugim osobama na osnovu potvrde koja opravdava potrebu prelaska državne granice.

U poslednja 24 časa u Severnoj Makedoniji su evidentirane 33 novoinficirane osobe korona virusom I jedan smrtni slučaj.

Nvozaraženi su reigistrovani među 332 testiranih, a ukupan broj obolelih od početka epidemije u toj zemlji je 1.572.

Iz Ministarstvav zdravlja je najavljeno analiziranje epidemiološke situacije s obzirom na to da je broj novozaraženih poslednjih dana povećan.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja Albanije u toj zemlji je registrovano 10 novoobolelih od korona virusa, što je ukupni broj od početka pandemije povećalo na 842 osobe.

Oporavljeno je 605 pacijenata, a iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane da se pridržavaju zaštitnih mera.

Premijer Edi Rama izjavio je ranije da je Albanija u poređenju sa regionalnim zemljama zabeležila najmanji broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika.