SARAJEVO – U etno selu Čardaci, kod Viteza u Bosni i Hercegovini, postavljena je fontana zvaničnog naziva “Sloga”, koja je, međutim, podelila bosansku javnost, pa su je neki nazvali “Tri predsednika uriniraju po BiH”.

Autori ovog neobičnog dela su Kristina i Rajko Livančić.

Fontana je u obliku karte BiH sa tri muške skulpture na ivicama koji razgolićeni “uriniranjem” ubacuju vodu u fontanu, pa su mnogi, piše sarajevski portal Klix, “trojicu” poistovetili sa člnovima Predsedništva BiH.

Portal tvrdi da su Livančići tom fontanom hteli da pokažu pravo stanje u BiH.

“Simbolika savršeno odgovora stanju stvari u Bosni i Hercegovini”, rekla je za portal Radija Vitez autorka Kristina Livančić, preneo je sajevski portal.

Dodala je da je ideja sazrevala godinu dana, a da je do realizacije došlo tokom karantina zbog korona virusa.

Klix piše da je ova fontana kod Viteza nadahnuta radom “Čůrající postavy”, koji je pre 16 godina postavljen u Pragu, kod Kafkinog muzeja.

Autor te skulpture je poznati češki umetnik David Černi i takođe je reč o bazenu koji je oblikovan kao karta Češke, a u koji uriniraju skulpture dvojice muškaraca.

Dodatno, Černijev je rad interaktivan, pa posetioci mogu poslati SMS čiju će poruku skulpture uriniranjem ispisati u bazenu.

Međutim, fontana kod Viteza je podelila javnost BiH i dok se jedni slažu u potpunosti sa porukom koju bi fontana trebalo da šalje po zamisli njenih autora, drugi je smatraju sramotom uvredom cele zemlje i prete tužbama.

Kantonalni predstavnici najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije izjavili su da iza svega stoji “patološka mržnja prema BiH” i zatražili su od nadležnih da se fontana smesta ukloni.

“Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovde žive”, poručili su iz Etno sela Čardaci.

A vlasnk te turističke atrakcije za Klix kaže:“Hoće li neko da tvrdi da su to predsednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav prema zemlji u kojoj živimo, svako neka odluči za sebe”.