PODGORICA – Policija Crne Gore je večeras suzavcem rasterala grupe gradjane koji su se okupili u Nikšiću i Pljevljima tražeći da se puste na slobodu episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije i drugi sveštenici, uhapšeni zbog jučerašnje litije.

Uhapšeno je više osoba, a u Pljevljima su povredjena dva policijaca.

Demonstranti u Nikšiću su policiju gađali kamenjem i flašama, prenose mediji, a policija je upotrebila i “šok-bombe” da bi ih potisnula.

Sveštenici SPC su uhapšeni zbog kršenja mera za suzbijanje širenja koronavirusa jer je u jučerašnjoj litiji u Nikšiću bio veliki broj ljudi koji se nisu pridržavali tih mera.

Uprava policije Crne Gore je saopštila da su večeras u Pljevljima građani napali policajce bacajući kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva čime su im ugrozili živote.

Okupljeni su skandirali “Ne damo svetinje!”, “Pustite vladiku!”.

Mediji večeras prenose da sveštenici SPC ostaju u pritvoru jer je Tužilaštvo odbilo žalbe njihovih advokata.

Policija je saopštila da nikšićko sveštenstvo nije obavestilo policiju da će biti litije, čime je, kako je ocenila, bila ugrožena bezbednost građana.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Nikola Janjušević je rekao da su sveštenici u prethodnih 20 i više godina, uvek blagovremeno podnosili prijavu, ali ovog puta nisu, niti su pozvali policiju kada je počela litija.

Beta